Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta bort sportlovet för barnens bästa

Så var det sportlovstider igen. Därefter blir det påsk och då gapar landets klassrum åter tomma.

Sedan har vi sommarlovet, höstlovet och givetvis det långa jullovet, samt diverse helgdagar. Många lediga dagar blir det.

Svenska barn och ungdomar har en lång skolgång mätt i år, men mätt i lektionstid är ett svenskt skolår relativt kort. Grundskoleförordningen slår fast att ett läsår ska bestå av minst 178 skoldagar. Maximalt får ett läsår ha 190 skoldagar. Gymnasieförordningen innehåller liknande skrivningar.

Eleverna är således lediga nästan varannan dag under ett kalenderår.

Visst behöver elever återhämtning och tid för lek, familjeliv och idrott, men ledighetens totala omfattning bör ifrågasättas. Ligger det verkligen i barnens intresse att ha så lång ledighet?

Problemet med de sjunkande skolresultaten, som i förlängningen riskerar att hota det svenska näringslivets konkurrenskraft och innovationsförmåga, har länge diskuterats i termer av krav, ordning och tydlighet. Borde inte även frågan om läsårets längd inrymmas i en sådan diskussion?

Ytterligare tid för studier borde ge bättre förutsättningar för lärande. Och även om hela sportlovet avskaffades skulle det i alla fall finnas mycket ledig tid kvar.

Att barnen själva kan föredra lov framför plugg är inte konstigt, men vuxenvärlden måste se till att det uppväxande släktets skolgång ger både tillräckliga kunskaper och bästa möjliga förberedelse för yrkeslivet. Alternativet stavas nämligen ungdomsarbetslöshet.

En mer komprimerad skolgång, med färre lediga dagar och/eller längre skoldagar, skulle vara att föredra även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Svenska ungdomar kommer i dag ut i arbete på tok för sent och problemet grundläggs redan i grundskolan.

En skola präglad av betygsinflation, ordningsproblem och oceaner av ledighet riskerar att lägga en ganska dålig grund för ett krävande yrkesliv. Med kravlöshet i skolan gör vi barnen en ren björntjänst.

Läs också: Liberala Bergner har fel om sportloven