Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta ansvar för vindvansinnet

Kommer kommunstyrelsens ordförande att ställa sig framför Jonna Jinton i Grundtjärn, se henne i ögonen och hävda att det planerade industriområdet i och runt Grundtjärn är bra för henne?

Öppet brev till kommunstyrelsens ordförande angående vindkraftsutbyggnaden.

Vi som värnar hela Ångermanlands natur ifrågasätter de styrandes kompetens att besluta i vindkraftsfrågor, särskilt efter socialdemokraternas kommunalråd Elvy Söderströms beskrivning av Trattbergets industriområde i Solberg med orden ”en flock vindkraftssvanar, som sträcker sina gnistervita halsar mot himlen”. Glenn Nordlund (S) har i bland annat en radiointervju uttalat sig om att vi boende i Örnsköldsvik ska visa ”solidaritet” då det gäller energiomställningen, vi i Ångermanland ska med ett mer direkt ord offra vår natur för ett högre mål.

De industriområden som nu byggs kommer att bli den avgörande faktorn för fortsatt utflyttning från redan utarmade bygder. Kommer dessa kommunstyrelsepolitiker som uttalar sig om ”svanar” och att visa ”solidaritet” att ta sitt ansvar för oss som nu blir drabbade i till exempel Sidensjö, Drömme, Hinnsjön och Grundtjärn? Nej det är knappast troligt.

Med tanke på Elvy Söderström och Glenn Nordlunds uttalanden och exponering i vindindustrins propagandatidningar så är det på sin plats att dessa svarar på följande frågor:

1. Kommer kommunstyrelsens ordförande att ställa sig framför Jonna Jinton i Grundtjärn, se henne i ögonen och hävda att det planerade industriområdet i och runt Grundtjärn är bra för henne?

2. Vad kommer ni konkret att göra för de drabbade som inte får del av eller har valt att inte ta emot vindkraftsbolagens mutor? Ersätta för sänkta fastighetsvärden? Inlösen av osäljbara fastigheter? Kommer kommunen att erbjuda ersättningsfastigheter som ligger vid andra orörda vildmarks- och naturområden?

3. Är det här en hållbar utveckling för landsbygden som innebär att de unga stannar kvar?

Åtminstone ett av de socialdemokratiska kommunalråden påstår sig jobba för en hållbar landsbygdsutveckling och tycker tydligen att en industrialiserad, skövlad och avstängd natur är en bra förutsättning för att de unga ska bo kvar.

4. Varför ska inte vindkraften byggas vid kusten, söder om E4?

Om vindkraftsparkerna är så bra som kommunalråden påstår så borde de väl också byggas i kustbandet där det bevisligen blåser mer! Menar kommunstyrelseordförande Elvy att vi boende i inlandet är mindre värda och kan offras eller är det någonting i ekvationen som vi efterblivna inlandsbor inte förstår?

Att hela tiden hänvisa till Örnsköldsviks vindbruksplan är inte acceptabelt, denna del av översiktsplanen är inte tillräckligt bra för att vara ett styrande instrument för vindkraftsetableringar. Denna plan behandlar bullerproblemet med ynkliga tio meningar (en halv sida av totalt 60), dagens erfarenheter och kunskaper måste tas med i en reviderad version av vindbruksplanen.

Vi kräver nu att Elvy Söderström och Glenn Nordlund som ledande kommunpolitiker ska svara på dessa frågor och därefter tar sitt ansvar och stoppar denna förödande naturskövling! Det är några få lokalt boende som tar del av bolagens pengar men tyvärr alltför många som drabbas negativt, turismentreprenörer, fritidsboende, unga människor och bybor som har valt naturen och dess värden framför staden, låt oss ”efterblivna” inlandsbor ha kvar en av de få tillgångar vi har och värdesätter högst av allt, den fantastiska naturen.

Håkan och Ewa Wickberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel