Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systrarna har hittat tillbaka till varandra

/
  • Lisa och Carolina Miskovsky har hittat tillbaka till varandra. Snart väntar konserter på Norrlandsoperan.

Lisa och Carolina Miskovsky började spela som små hemma i Vännfors vid Umeå, men i tidiga ungdomsåren gled systrarna isär.
För två år sedan hittade de tillbaka till varandra och nu väntar körkonserter på Norrlandsoperan i mitten av juni.
– Det ska bli svinkul, säger Lisa.

Annons

Först var de supertajta, de både spelade och umgicks mest jämt. Men i 20-årsåldern hände något, systrarna delade på sig och under många år spelade de inte ihop. Carolina läste till bergmaterialingenjör och Lisa satsade på sin solokarriär.

– Vi var nog ganska mätta på varandra och jag var trött på musik överhuvudtaget efter att ha gått musikgymnasiet i Skellefteå och estetiskt program i Umeå. Att läsa till bergmaterialingenjör och spela med egen trio blev en bra kombo. Efter det var jag lite mer inne på mediesidan, berättar Carolina, som jobbade elva år på P4 Västerbotten och även var programledare för Vildmark – Utmaningen i SVT.

– Ett tag reste vi och spelade ihop, vi gjorde det mesta tillsammans. Jag tror att det är viktigt att ta reda på vad man vill göra själv – det kan bli svårt när man är för tajta, säger Lisa.

Carolina är inne på samma linje.

– Jag hade ett stort behov av att hitta min egen väg. Jag är minst i familjen och det var mycket ”kan själv”.

Lagom till Melodifestivalen 2012 hittade systrarna tillbaka till varandra och glädjen i att spela ihop igen. Nu bor de på cykelavstånd med havet alldeles inpå.

– Vi har byggt upp en ny relation. Jag har valt alla i min familj och är typ kär I allihop, skrattar Carolina.

– Att vara ifrån varandra ett tag var nog ett sätt att växa upp, konstaterar Lisa.

Sommaren är välplanerad. Bland annat väntar körkonserter med fyra manskörer på Norrlandsoperan i mitten av juni.

– Det är lite Lisas material, lite mina låtar och lite annat. Jag gjorde en spelning med Hörnefors manskör tidigare och det var fruktansvärt kul, berättar Carolina.

Finns det någon konkurrens mellan er?

– Nej. Det finns för- och nackdelar med allt och det är skönt med att bli äldre, att man kan se saker på andra sätt. Våra liv är olika och vi kan hjälpa varandra med tips och råd, säger Lisa.

Era föräldrar kommer från andra länder – har ni mött någon rasism?

– Vår pappa har fått höra en del, när han flyttade hit. Han bryter och då blir det uppenbart, säger Carolina.

– Ingen rasism, men som kvinna i musikbranschen har jag varit med om mycket irriterande. Typ när folk är sena till ett rep eller skiter i att kunna låtar – det skulle inte hända Jocke Berg. Ibland har jag frågat mig varför det är så – som att jag är nån ”snäll tjej” som man kan behandla hur som helst, morrar Lisa.

Sommaren 2014 är något de ser fram emot med tillförsikt och först väntar körkonserterna den 17 och 18 juni. I juli blir det bland annat gig på Piteå dansar & Ler, allsång med Lasse Berghagen i Järvsö och Visfestivalen i Väs­ter­vik.

Annons