Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sysselsättningen fortsätter stiga

Annons

Antalet sysselsatta fortsätter att öka, med 48 000 personer i augusti jämfört med samma månad i fjol.

Arbetslösheten ligger på 7,3 procent av arbetskraften, jämfört med 7,5 procent i fjol. Men nedgången är för liten för att vara statistisk säkerställd, enligt SCB.

Även på kort sikt, månad för månad, ökar sysselsättningen och de arbetade timmarna något, enligt säsongrensade trendvärden från SCB. Också arbetslösheten går ned svagt, samtidigt som arbetskraften ökar i antal.

Flertalet bedömare har överraskats av den starka utvecklingen på arbetsmarknaden den senaste tiden, speciellt med tanke på den relativt tröga konjunkturen. Exempelvis Nordeas ekonomer spår att arbetslösheten har toppat och Konjunkturinstitutet (KI) tror att arbetslösheten faller det närmaste året.

KI konstaterade i sin konjunkturrapport nyligen att sysselsättningen stigit ungefär lika mycket som befolkningen har ökat i storlek.

"Mätt på detta sätt har arbetsmarknadsläget varit stabilt de senaste åren, men samtidigt har arbetskraftsdeltagandet ökat, särskilt bland äldre, och därmed har arbetslösheten stigit fram till början av 2013", skriver KI.

Mer läsning

Annons