Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syriska fredssamtal gjorde halvhalt

Annons

Oppositionen ställde krav och regimen hotade att hoppa av.

Efter den första dagens samtal om konflikten i Syrien var den största framgången att de över huvud taget fortgår.

Parterna träffades däremot aldrig. Redan på morgonen gjorde oppositionen klart att den inte tänkte tala med regimen förrän denna går med på att diskutera ett övergångsstyre utan president Bashar al-Assad. Det vägrar regimen.

FN:s och Arabförbundets medlare, den ärrade diplomaten Lakhdar Brahimi, träffade sedan båda parterna var för sig. Det första mötet var kort - inte ens en timme - med regimens företrädare, utrikesminister Walid al-Muallim. Några timmar senare skulle han träffa oppositionen.

Under mötet hotade al-Muallim med att lämna samtalen "om inte seriösa sessioner äger rum i morgon (lördag)", rapporterade statlig syrisk tv.

Planen är att samtalen ska fortsätta i uppemot tio dagar. Tanken är att tillämpa så kallad skytteldiplomati, där parterna inte sitter tillsammans utan för fram sina ståndpunkter via medlaren, som går emellan dem. Skytteldiplomati anses ibland vara det enda sättet att få parter som står väldigt långt ifrån varandra att inleda en dialog.

Då kan man lirka med dem en i taget och förmedla budskapen på ett sådant sätt så att det blir lite mer positivt än om de själva skulle framföra det, säger Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet som forskat om bland annat Mellanöstern och svensk fredsmedling.

Brahimi uppger dock att delegationer från motståndarlägren har lovat ses öga mot öga i morgon bitti.

Mer läsning

Annons