Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrisk opposition besöker Ryssland

Annons

Ledaren för oppositionsgruppen Syriens nationella koalition (SNC), Ahmad Jarba, uppgav på måndagen att en inbjudan att besöka Ryssland har accepterats.

Datum för besöket är inte fastställt, och det är ännu oklart om det kommer att äga rum före samtalen på den fredskonferens som går under namnet Genève 2 och som även SNC ska delta i.

Jag kommer att besöka Ryssland för att övertyga dem om att deras intresse ligger hos det syriska folket och inte hos regimen, sade Jarba till den kuwaitiska statliga nyhetsbyrån Kuna under ett besök i landet.

Fredskonferensen, som bland andra Ryssland och USA har tagit initiativ till, är planerad att hållas i januari och syftar till att få slut på inbördeskriget.

Paraplyorganisationen SNC är den största av de grupper som bekämpar regimen i Damaskus.

Regimtrogna styrkor har tagit kontroll över en viktig motorväg som förbinder Damaskus med kusten. Det uppger den oppositionsanknutna gruppen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR) i dag enligt Reuters. Vägförbindelsen är nödvändig för att kunna frakta hundratals ton giftiga kemikalier, i enlighet med den överenskommelse om förstörelse av kemvapen som slutits mellan regimen och Organisationen för förbud av kemiska vapen (OPCW).

OPCW har enligt en FN-resolution uppdraget att förstöra Syriens kemiska vapenarsenal till mitten av 2014.

Mer läsning

Annons