Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrisk delegation i Moskva

Annons

En syrisk regeringsdelegation ledd av biträdande utrikesminister Faisal Muqdad möter i Moskva den ryska regeringen. Ryssland avfärdar samtidigt att man arbetar tillsammans med USA för ett gemensamt fredsinitiativ.

Delegationen har besökt utrikesdepartementet men vad exakt samtalen ska handla om framgår inte av medieuppgifterna.

Det spekuleras samtidigt om att Ryssland och USA arbetar för att ta fram ett gemensamt initiativ för att lösa konflikten i Syrien. USA och Ryssland har hittills haft delade åsikter om konflikten, bland annat i FN:s säkerhetsråd där Ryssland lagt in veto mot flera resolutionsutkast som USA stött.

FN:s och Arabförbundets gemensamma sändebud, Lakhdar Brahimi, väntas på lördag anlända till Moskva för samtal.

Brahimi uppmanar till "riktig" förändring i Syrien och att en ny övergångsregering tar över tills det att val kan hållas, rapporterar AFP.

FN:s och Arabförbundets gemensamme sändebud uttalade sig vid en presskonferens i Damaskus dit han rest som del i det senaste försöket att mäkla fred mellan de två stridande sidorna.

Att USA och Ryssland skulle arbeta med att mejsla fram en gemensam fredsplan för Syrien avfärdas bestämt av Rysslands utrikesdepartement.

Det har inte funnits någon sådan plan. Det diskuteras inte, säger talesmannen Alexander Lukasjevitj till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Rapportering om att den syriska regimen använder kemiska vapen beskriver Lukasjevitj som motiverade av en politisk agenda.

Det är uppenbart att detta görs i avsikt att provocera fram ett utländskt väpnat ingripande i den syriska konflikten, säger han.

En stötesten mellan västländer och Ryssland har varit frågan om huruvida president Bashar al-Assad måste avgå innan förhandlingar kan ta vid. Stora delar av oppositionen, inklusive den största syriska oppositionskoalitionen, utesluter dock förhandlingar så länge al-Assad sitter kvar, och har fått stöd av bland annat USA. Ryssland har motsatt sig detta men kan på senare tid ha börjat visa tecken på ett skifte.

Man känner att de har börjat fundera på att al-Assad ska avgå, säger svensk-syriske Abdulbaset Sieda, som sitter med i oppositionskoalitionen, till TT.

Sieda, som tidigare ledde Syriska nationella rådet och nu sitter i dess verkställande utskott, säger sig ha frågat Rysslands biträdande utrikesminister Michail Bogdanov om han tror att al-Assad kommer att sitta kvar.

Han sade nej. Jag frågade: om svaret är nej, varför ska man inte hjälpa till att bli av med situationen, säger Sieda. Man känner att de lyssnar, särskilt med utvecklingen som pågår hela tiden där Fria syriska armén varje dag befriar nya områden.

Medlemmar av regimen som inte direkt bär skuld för våldet i landet måste dock inte avgå, anser Sieda.

Mer läsning

Annons