Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syriens kemvapen under kontroll

Annons

Syrien har gjort all avgörande utrustning på sina redovisade kemvapen- och blandningsanläggningar obrukbar, inom utlovad tid.

Alla lager av kemiska vapen och agenter (som kan användas till att tillverka vapen) har plomberats med förseglingar som är omöjliga att ha bryta upp, sade Christian Chartier, talesperson för antikemvapenorganet OPCW till AFP på torsdagen.

Det handlar om tusen ton kemiska agenter och 290 ton kemiska vapen, enligt Chartier.

Vapnen och agenterna är fortfarande kvar på sina respektive platser, vi har inte kommit så långt än att vi kan flytta dem, sade han.

OPCW har inspekterat 21 av 23 redovisade kemvapenanläggningar i Syrien. De två sista platserna var för farliga att besöka, men utrustningen där ska ha flyttats till andra ställen och inspekterats, enligt uppgifter till Reuters.

Syrien hade på sig till 1 november att förstöra eller göra sin kemvapenarsenal obrukbar. Nästa viktiga deadline enligt den amerikansk-ryska överenskommelsen, vars syfte var att undvika militärt ingripande mot Syriens regim, är den 15 november. Till dess ska OPCW och Syrien ha kommit överens om en plan för hur gifterna och vapnen ska förstöras.

OPCW och FN:s inspektörer har sedan till sommaren på sig att genomföra destruktionen av kemvapenarsenalen och produktionsanläggningarna.

Mer läsning

Annons