Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrienprover analyseras i Sverige

Annons

Proverna från Damaskus om den misstänkta kemvapenattacken ska analyseras i Sverige och Finland, uppger FN enligt Ny Teknik.

Tidningen har via e-post frågat var proverna ska analyseras och får svaret från pressekreterare Farhan Haq: "Labben är OPCW-relaterade labb i Sverige och Finland, med backup-labb i Tyskland och Schweiz".

I Sverige blir det då tal om FOI:s labb i Umeå, som är ett av 22 certifierade i världen att ta emot prover från Syrien.

Vi står i beredskap om det kommer ett uppdrag, säger Maria Hugosson Bygge, pressansvarig på FOI.

Den internationella organisation som övervakar att FN:s konvention mot kemvapen följs, OPCW i Haag, är den som beslutar om vilka laboratorier som anlitas enligt Hugosson Bygge.

Det finländska labbet som är godkänt av FN:s antikemvapenorgan OPCW, Verifin i Helsingfors, bekräftar att man har högsta beredskap för att ta emot proverna från Syrien.

Ja, det är jag som är killen som i så fall ska ta emot proverna på flygplatsen, tillsammans med min kollega, säger laboratoriechef Harri Kiljunen i telefon till TT.

Kiljunen understryker att ingen formell bekräftelse gått ut från OPCW, utan att man i torsdags fick inofficiella signaler om att vara redo i helgen.

Vi väntar bara, vi är inte säkra på att proverna flygs hit.

TT: Och hur lång tid kan analysen ta?

Det vet jag inte, det är svårt att diskutera i telefon. Det är ju politiskt känsligt.

FN-chefen Ban Ki-Moon har sagt att inspektörerna, ledda av svensken Åke Sellström, lämnar Syrien på lördagsmorgonen för att rapportera direkt till honom. Vart Sellström och kollegor ska flyga är dock oklart.

FN-proceduren är enligt Reuters att en syrisk forskare kan få följa med till OPCW-laboratoriet för att som observatör se analysarbetet. Även den FN-inspektör som tagit proverna, eller gruppens chef, i det här fallet Åke Sellström, ska enligt rutinerna ledsaga proverna till labbet och övervaka analysen.

FN:s vapeninspektörer träffar i dag - under delegationens sista dag i Syrien - soldater på ett militärsjukhus i en regeringskontrollerad del av Damaskus.

Soldaterna har enligt den syriska regeringen utsatts för en attack med kemiska vapen.

Enligt vittnen bar inspektörerna inte skottsäkra västar, vilket tydde på att de inte planerade att åka in rebellkontrollerade områden, rapporterar Reuters.

Syriska myndigheter anklagar rebeller för att ha attackerat soldaterna med giftgas. Den statliga TV:n visade bilder på gifttunnor som myndigheterna sade hade hittats i området.

Mer läsning

Annons