Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrienkonferens ställs in

Annons

Fredskonferensen om Syrien som skulle genomföras i Genève kommer inte att hållas i november, uppger källor.

Assadregimen vädrade under dagen kraftiga synpunkter på mötets innehåll.

Källor med insyn i samtalen säger till ryska nyhetsbyrån Itar-Tass att det inte blir något av den planerade konferensen.

Den syriska regeringen gjorde klart att den inte tänkte delta om målet är att president Bashar al-Assad lämnar ifrån sig makten.

Vi kommer inte att åka till Genève för att lämna över makten som önskat av al-Faisal och vissa motståndare i utlandet, sade informationsminister Omran al-Zohbi till statliga nyhetsbanken Sana, med hänvisning till Saudiarabiens utrikesminister.

Vägen mot "Genève 2"-mötet har kantats av osäkerhet. Båda sidor ställer krav den andra vägrat acceptera och extremistgrupper i den brokiga skaran syriska rebeller har kallat eventuella deltagare för förrädare.

FN:s och Arabförbundets fredssändebud Lakhdar Brahimi höll i dag ett möte med diplomater i Genève för planera fredskonferensen.

Samtidigt varnar FN för att antalet syrier som förlorat sina hem stiger dramatiskt i det krigshärjade landet. 6,5 miljoner människor har nu ingenstans att bo, till skillnad från 4,3 miljoner i september.

Totalt är 9,3 miljoner människor i behov av hjälp utifrån för att överleva, enligt FN:s chef för humanitära frågor Valerie Amos. Antalet är betydligt högre än de 6,8 miljoner som FN flaggade för behövde hjälp i september. Grannländer som Jordanien varnar samtidigt för att de inte klarar ett fortsatt inflöde av flyktingar.

Mer läsning

Annons