Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrien på agendan under Obamas besök

Annons

Läget i Syrien är självklart ett av samtalsämnena när president Obama och statsminister Fredrik Reinfeldt möts nästa onsdag.

Andra frågor på dagordningen är ekonomi och handel, särskilt det frihandelsavtal som EU och USA håller på att förhandla fram, erfar TT.

Dessutom vill Obama, som nyligen lade fram en ny amerikansk klimatplan, prata om klimat och energi med Reinfeldt. Klimat och energi är också temat för ett inplanerat besök där Obama ska få se svensk spjutspetsteknologi på området.

Framemot kvällen ansluter Danmarks, Norges och Islands statsministrar tillsammans med Finlands president för en arbetsmiddag. Ett av samtalsämnena väntas bli insatsen i Afghanistan.

Under Sverigebesöket kommer den amerikanske presidenten att hedra minnet av Raoul Wallenberg, erfar TT.

USA:s ambassad har rekognoserat i judiska församlingens synagoga i Stockholm och vid Raoul Wallenberg-monumentet i närheten, och beskrivit ett besök där som en möjlig programpunkt.

Presidentens särskilda sändebud mot antisemitism besökte i april 2012 Malmö med anledning av judarnas utsatthet där. Ett Obama-besök i synagogan i Stockholm kan ses som ett stöd till svenska judar, något som Lena Posner-Körösi, ordförande i judiska församlingen, hoppas på.

Det är klart att det är välkommet med stöd till den judiska gruppen och särskilt i Malmö. Kopplingen till Raoul Wallenberg är ju då också ganska naturlig.

Innan Obama sedan drar vidare till G20-mötet i Sankt Petersburg på torsdagen hinner han också med att träffa kungaparet.

Stockholm kommer att verka belägrat under dagarna 4-5 september. Delar av innerstaden stängs helt för biltrafik. De större vägarna till och från Arlanda påverkas också. Störningarna kommer att bli stora. Även kollektivtrafik, flygtrafik och till och med viss båttrafik påverkas, meddelar Stockholms stad.

Bland annat har Stockholms hamnar ombett Waxholmsbolaget att flytta alla sina båtars avgångar och ankomster från Strömkajen till Nybrokajen på grund av presidentens besök. Vid Strömkajen ligger Grand Hôtel, som är fullbokat natten mellan den 4 och 5, men som har gott om lediga rum nätterna före och efter besöket. Men hotellet vill av integritetsskäl inte säga om det får Obama som gäst.

Mer läsning

Annons