Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrien anklagas: Förbereder nervgas

Annons

Syrien har börjat blanda kemikalier som kan användas till nervgasen sarin, uppger en hög regeringstjänsteman i Washington. Men den syriska regimen förnekar uppgifterna. Samtidigt har en högt uppsatt regimtalesman flytt landet.

Vi har tecken som fått oss att tro att de sätter ihop kemiska råvaror, säger den amerikanske regeringstjänstemannen, och tillägger att det uppenbart handlar om att tillverka sarin.

Användning av kemiska vapen är oacceptabel och skulle framkalla en "omedelbar reaktion" från omvärlden, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Om någon tar till de här fruktansvärda vapnen förväntar jag mig en omedelbar reaktion från det internationella samfundet, säger Rasmussen på en pressträff, rapporterar Reuters.

President Barack Obama varnade i går president Bashar al-Assad för att använda kemiska vapen mot sitt folk: Det får konsekvenser och ni blir ansvarig, sade Obama.

Tyskland följer i USA:s spår och varnar också Syrien för att använda kemiska vapen i den pågående konflikten.

Jag kan bara varna den syriska regimen: ett användande av kemiska vapen skulle vara fullkomligt oacceptabelt, säger den tyske utrikesministern Guido Westerwelle.

Uttalandet kommer inför Natotoppmötet i Bryssel i dag, där Westerwelle och hans kollegor ska diskutera Turkiets förfrågan om att placera Patriotrobotar längs landets gräns mot Syrien. Turkiet har bett om hjälp med att stärka försvaret utefter gränsen mot grannlandet. Kritiker ser det som ett steg mot en utländsk militär insats i Syrien.

En UD-tjänsteman i Syrien sade i statlig tv att regimen "aldrig, under några omständigheter" skulle "använda kemiska vapen mot sin egen befolkning - om sådana vapen vore tillgängliga".

Det syriska utrikesdepartementets talesman, Jihad al-Makdissi, har flytt landet, uppgav en diplomat i Mellanöstern. Han var regeringens mest sedda ansikte utåt under det hittills 20 månader långa upproret.

Jihad al-Makdissi hade personligen litet inflytande i landets system, som huvudsakligen sköts av militären och säkerhetstjänsten. Ändå är förlusten av honom, om den bekräftas, ännu ett tecken på att Assads regim rasar ihop på grund av hans skarpa offentliga profil.

Mer läsning

Annons