Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrien anklagas för bruk av sarin

Annons

Syriens regim hånar president Obama för en historisk reträtt ur Mellanöstern medan USA lägger fram nya bevis för att få stöd av amerikanska folket.

Klart är att en attack uteblir tills kongressledamöterna är tillbaka från semestern.

Syriska regimen har använt saringas mot civilbefolkningen i den attack som kostade över 1 400 människor livet, sade USA:s utrikesminister John Kerry på söndagen i en intervju med CNN.

Prover på blod och hår, som "på egen hand" kommit till USA, har analyserats och visat spår av sarin, enligt Kerry.

För varje dag som går blir motivationen starkare. Vi vet att regimen utförde attacken. Vi vet att de förberedde den och att de efteråt försökte dölja den.

Från Frankrike kommer underrättelseuppgifter om att Syrien sitter på stora mängder kemiska vapen, däribland sarin, enligt tidningen Journal du Dimanche.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon bad i dag vapeninspektörerna att snabba på analysen av de prover de tagit i Damaskus. Efter Kerrys senaste uttalande pressas nu FN från många håll att snabbt få fram resultat.

Ban Ki-Moon har talat med ledaren för vapeninspektionen, svenske Åke Sellström som i helgen lämnade Syrien med proverna, och bett honom skynda på analysen.

Proverna skickas till labb runtom i Europa först på måndagen, och analysen har hittills väntats ta två till tre veckor.

Kerrys bevis kan blåsa liv i den eld president Barack Obama försökte tända då han i går bad om kongressens stöd för ett eventuellt militärt ingripande i Syrien - ett försök att få det krigströtta USA att ställa upp på ännu ett krig. Presidenten behöver nu alla argument han kan få inför att amerikanska lagstiftare ska rösta om saken, vilket väntas ske efter den 9 september.

Som överbefälhavare behöver inte Obama kongressens godkännande - presidenter har tidigare gått i krig på egen hand.

Obamas chanser att få ett ja i kongressen är stora, tror Jan Joel Andersson, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Dessutom sätter det press på kongressledamöterna. Om de säger nej blir det kongressen som får ansvara för att USA inte har agerat. Det skulle också ifrågasätta USA:s ställning som stormakt och möjlighet att agera i framtiden, säger Andersson.

Att beslutet om ett ingripande skjuts på framtiden och att frågan kan dryftas på G20-mötet kan också ha spelat in när Obama fattade beslutet, säger Andersson.

Syriska regimstyrkor inledde i dag nya flygattacker mot rebellområden nära Damaskus, enligt rapporter från det oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet.

Organisationen uppgav att minst tolv människor, varav två barn, dödats i orten Rouhabiya nordöst om huvudstaden när regimen gått till attack. Minst nio av de döda var rebellsoldater.

Amerikanska flottan har skickat ytterligare ett krigsfartyg till Medelhavet utanför Syrien. Skeppet, USS San Antonio, är utrustat med flertalet helikoptrar och hundratals soldater. Men skeppet har enligt uppgift från AFP inte fått några specifika order annat än att infinna sig utanför Syriens kust.

Till skillnad från de krigsfartyg som redan är på plats i Medelhavet bär San Antonio inte kryssningsrobotar - utan kan i stället skicka soldater i land med hjälp av helikoptrar.

Hittills har president Obama sagt att inga amerikanska soldater kommer att strida på marken i Syrien.

Förutom stöd från Frankrike står Obama närmast ensam bakom ett militärt agerande i Syrien, sedan USA:s allierade Storbritannien i veckan röstade mot ett ingripande. Ryssland säger att kriget nu har blåsts av eftersom stödet inte var tillräckligt, och Syriens utrikesminister hånar Obama för att i sitt tal vara tveksam och förvirrad.

Syriska oppositionsalliansen är besviken över Obamas besked och kallar det "bristande ledarskap".

Vår rädsla att den uteblivna handlingen kommer att ingjuta mod hos regimen och att den kommer att genomföra nya mer allvarliga attacker, säger talespersonen Louay Safi till CNN.

Saudiarabien sade i dag att landet stöder en USA-ledd attack.

Mer läsning

Annons