Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syndikalisterna på sommarturné

Fackföreningarna dras med sviktande medlemsiffror. Det försöker nu SAC, Syndikalisterna, råda bot på. En fyra veckor lång sommarturné i Sverige nådde på torsdagen Sollefteå.

Annons

På Orrtorget stod Mikael Tsiouris, Saga Hein och Sebastian Alm. Under tre timmar pratade de med förbipasserande om fackligt arbete i allmänhet och det egna inom SAC i synnerhet.

– Många uppfattar nog facken i dag som en institution som man kan vända sig till och få hjälp av när man har problem. Men facken består av medlemmar och det är medlemmans engagemang och arbete som ska driva facken även i vardagen, säger Mikael Tsiouris.

Det engagemanget försöker de väcka under turnén.

– Många som pratar med oss vill gärna berätta om sina egna erfarenheter och problem, så visst finns det ett intresse.

Syndikalisterna har konstaterat att framförallt många yngre inte vet mycket om vilka rättigheter de har på arbetsmarknaden. De tycker att arbetsmarknaden i dag allt mer ser ut som för 100 år sedan och att behovet av stridbara fackföreningar därför är större än på länge.

– Se bara på alla bemanningsföretag, säger Tsiouris.

Syndikalisterna är ovanliga på så sätt att de organiserar alla branscher och organisationer. I slutet av 70-talet hade Syndikalisterna ungefär 20 000 medlemmar. I dag är de nere på mellan 4000 och 5000. I Ådalen och Ångermanland fanns flera LS, lokala samorganisationer.

I dag finns inget kvar. Men medlemsantalet är på väg upp och det är faktiskt på gång att bildas nya lokalföreningar. På torsdagskvällen arrangerades till exempel en facklig grundkurs.

– Vi har idag lokala samorganisationer i Östersund och sedan helt nyligen även i Sundsvall. Men vi hoppas att det ska bli fler, säger Mikael Tsiouris.

Annons