Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Symtom för samhället – oansvariga politiker och tjänstemän

Angående insändaren Arg och ledsen mamma: Ska min sexåring behöva stå ut med dödshot på skolan? publicerad 21 december.

Arg och ledsen mamma sätter fingret på något som tyvärr är ett symtom för hela det svenska nutida samhället – oansvariga politiker och tjänstemän. Mamman frågar sig: ”Varför finns det ens en skollag om man inte följer den?”

Samma fråga kan ställas om sjukvårdens vårdgarantier och lagstiftning om patienträttigheter. Samma fråga kan ställas om många andra lagar och regler som finns, till exempel gällande utvisning av dömda brottslingar som inte utvisas fast de inte är svenska medborgare. 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

På samhällsområde efter samhällsområde upprepas samma mönster om och om igen. Det handlar om att det saknas tvingande lagstiftning med sanktioner mot de/dem som inte följer lagen. 

En skola har i dag inte några verkningsfulla åtgärder att ta till eftersom lagen, som tolkas av politiskt tillsatta nämnder, har uppfattningen att tvingande åtgärder kan uppfattas som kränkande för den som ska inordna sig i lagens mening. 

Sanktioner för bristerna saknas såväl i undervisningsledet som för skolledningen, tillsynsmyndighet och politiker. Samma inom vården.

Ingen hålls ansvarig i domstol när det finns uppenbara underlåtelser eller brister. Landstinget, IVO, socialstyrelsen, patientnämnden och patientförsäkringen är sorgliga politiska konstruktioner.

Läs också: Min sjukdom är ingenting mot kampen med oärliga handläggare

Samma inom rättsväsendet och så vidare. En åklagare som låter bli att yrka på utvisning, trots att det i lagrummet och allmänhetens ögon borde vara en uppenbar påföljd, får inget straff för att underlåta att yrka på det.

Det är riksdagen som ska skapa regelverk och förutsättningar för förvaltningar för att skydda landets befolkning med lagar och sanktioner, det är där det brister.

Läs också: På kommunens bredaste väg – där ska vi köra 40: "Hur kan vi tänka så olika?

Tjänstemän har inte längre tjänstemannaansvar och politiker verkar få nytt förtroende bara partiledaren byts ut, trots att de ”nya” tillhört samma gamla ledning med samma politik som förut, där alla medverkat till dagens situation.

Ett mer spännande Sverige. Var det inte det som lovades oss?

Det blir som vi röstar – så får vi det.

Lennart Bergström,

Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel