Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sylvi värnar om de svaga

"Gud vill att vi ska bry oss om och hjälpa de svaga och utsatta i samhället."
Orden kommer från pastor Roger Larsson, som talade vid ett möte på Frälsningsarmén. Med på mötet var också Sylvi Källström.

– Dessa ord var fröet som såddes i mig. Senare såg jag ett tv-program på kristen basis från Norge, som visade hur Gud kan förvandla en människa från insidan och ut till att bli en ny människa, där trasiga familjer har blivit återförenade och individen har funnit sig själv och kunnat få arbete igen och bostad i samhället.

Detta är bakgrunden till att Sylvi började engagera sig i LP-stiftelsens arbete i Härnösand. Fem år har gått och fortfarande arbetar hon oförtrutet vidare för dessa människor. Från början arbetade hon tillsammans med en annan kvinna i uppsökande verksamhet för att få kontakt med de "utsatta" människorna.

– Vi inbjöd till Pingstkyrkans LP-arbete.

En till två dagar i veckan är hon på plats i Pingstkyrkans lokaler i Härnösand, dit de är välkomna på en kopp fika.

Sylvi arbetar helt ideellt och hjälper till i förberedelserna för fikat, hon brer mackor, kokar kaffe och framför allt så är hon en medmänniska.

Klockan nio öppnas portarna och innan det är fikadags samlas de som vill till en gudstjänst. Sylvi har genom åren mött många livsöden, vissa människor finns inte längre kvar i livet, medan andra har tagit sig ur sitt missbruk.

– De är alla jättefina människor, men som genom olika orsaker blivit missbrukare. Många har haft en trasig barndom, säger Sylvi.

De är i alla åldrar, från sjutton år och uppåt och på senare år har det också blivit fler flickor som fastnar i missbruk.

Tidigare har hon också engagerat sig i flyktingarnas situation och fortfarande har hon kontakt med flera av de hon lärde känna då.

Sylvi är född och uppvuxen i Härnösand och utbildade sig till mentalsköterska och jobbade under ett år i Göteborg. Därefter gick flytten till Östersund, där hon jobbade på en musiklekskola och en skoaffär. Det var i Östersund hon träffade sin blivande man William. Han gjorde sin militärtjänst där. De gifte sig 1967 och flyttade samma år till Härnösand. Här har hon jobbat inom åldringsvården och på terapiavdelningen på Härnögården samt på kaféet på Länsmuseet. Under en period hade hon också egen rörelse då hon sålde broderier. I många år bodde familjen i eget hus Billsta, väster om Härnösand. Nu bor hon och William sedan knappt ett tillbaka i en bostadsrätt på tre rum och kök i Härnösand.

Det är också hemma i lägenheten vi träffar Sylvi, hon har precis kommit hem från en träff på Pingstkyrkan. Vi sitter i köket och samtalar. Hon bjuder på kaffe och hembakade bullar. Lägenheten är precis nyrenoverad, alla tavlor har ännu inte kommit på plats. Att Sylvi samlar på änglar kan man se då de pryder sin plats lite här och var.

När Sylvi var 49 år gick hon på bibelskola. Det var ett mycket givande år, hon fick kunskap om bibeln och det var till nytta på det personliga planet.

– Ju längre jag lever blir Jesus verklighet för mig, jag känner mig privilegierad som har världens skapare som min bästa vän och frälsare, säger Sylvi.

I familjen, förutom maken William, ingår också barnen Jacob, David och Petra med respektive samt barnbarn.

– Barnbarnen är ju livets efterrätt, säger hon och ler.

Ett annat intresse är segling och sommarstugan i Ramastaviken i Nora.

I morgon fyller Sylvi 70 år och det tänker hon fira med öppet hus på Brunnskyrkans festvåning.

– Det blir efter gudstjänsten, det viktigaste är "du" kan komma, jag bjuder på tårta, säger Sylvi.

Om det är någon som vill ge henne en present är hennes enda önskan att tänka på LP-verksamheten i Härnösand.