Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydsudans president lovar vapenvila

Annons

Regeringen i Sydsudan har gått med på en vapenvila med omedelbar verkan - och lovar släppa elva fängslade politiker.

Men än så länge har utmanaren, den sparkade vicepresidenten Riek Machar, inte svarat.

I snart två veckor har strider mellan grupper som är lojala mot presidenten respektive ex-vicepresidenten pågått på flera platser i landet. Tiotusentals människor har flytt sina hem och bara på FN:s baser har över 60 000 människor sökt skydd.

President Salva Kiir anklagar sin före detta vicepresident Riek Machar att tillsammans med ett antal politiker ha försökt göra statskupp. Men nu kommer merparten av de fängslade politikerna att släppas. USA:s sändebud Donald Booth säger till statlig sydsudanesisk tv att elva politiker ska släppas.

Två av dem släpptes senare under kvällen. Tre av politikerna, som är misstänkta för korruption, kommer att hållas kvar i häkte, enligt presidentens talesman Ateny Wek Ateny. De som kvarhålls är förre finansministern Kosti Manibe, exministern Deng Alor och Pagan Amum, förre generalsekreteraren för Sudanesiska folkets befrielsefront.

Att politikerna släpps har varit ett krav från de grupper som är lojala med ex-vicepresidenten för att inleda fredssamtal.

President Kiirs utfästelse om vapenvila kom i form av ett meddelande från statschefer i Sydsudans grannländer, som träffades i Kenyas huvudstad Nairobi på fredagen. Ledarna i den regionala organisationen Igad (Inter Governmental Authority on Development) uppmanade Riek Machar och "andra parter" att också gå med på en vapenvila.

Statscheferna vill att alla stridande parter ska träffas för samtal senast den 31 december.

På fredagen hävdade också regeringssidan att den återtagit kontrollen över den strategiskt viktiga staden Malakal i det oljerika norra Sydsudan från trupper lojala mot Machar.

På Twitter skrev FN:s humanitäre chef i landet, Toby Lanzer, att FN lyckats medla fram "några timmars lugn" i staden Malakal för att kunna åka till sitt lager och hämta mediciner till sjukhuset som organisationen driver på sin bas där.

Mer läsning

Annons