Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydsudaneser gripna i Khartum

Annons

Tre framstående politiska ledare från södra Sudans tidigare gerillarörelse SPLM greps av polis i huvudstaden Khartum på måndagen inför en planerad protestdemonstration.

SPLM:s generalsekreterare Pagan Amum, statssekreteraren Abbas Gumma samt Yassir Arman, biträdande partisekreterare för norra Sudan, fördes iväg av polisen när de anlände till parlamentsbyggnaden i Khartum.

Polisen förklarade i söndags att de betecknar demonstrationen som olaglig.

Alla som deltar i demonstrationen kommer att bryta mot lagen, sade polischefen Mohammed Babikir i sudanesisk tv, strax efter att Arman utlovat "tusentals" deltagare.

SPLM och ett 20-tal andra oppositionsgrupper hade utlyst protesten för att sätta tryck på president Omar al-Bashir och hans styrande parti, Nationella kongresspartiet, om demokratiska reformer inför de val som ska hållas i april.

SPLM - Sudanesiska folkets befrielserörelse - slöt 2005 ett fredsavtal med myndigheterna i Khartum efter ett långt inbördeskrig i landets södra delar. I avtalet ingår att en folkomröstning om självständighet för södra Sudan ska hållas i januari 2011.