Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sydsudaneser gripna i Khartum

Annons

Tre framstående politiska ledare från södra Sudans tidigare gerillarörelse SPLM greps av polis i huvudstaden Khartum på måndagen inför en planerad protestdemonstration.

SPLM:s generalsekreterare Pagan Amum, statssekreteraren Abbas Gumma samt Yassir Arman, biträdande partisekreterare för norra Sudan, fördes iväg av polisen när de anlände till parlamentsbyggnaden i Khartum.

Polisen förklarade i söndags att de betecknar demonstrationen som olaglig.

Alla som deltar i demonstrationen kommer att bryta mot lagen, sade polischefen Mohammed Babikir i sudanesisk tv, strax efter att Arman utlovat "tusentals" deltagare.

SPLM och ett 20-tal andra oppositionsgrupper hade utlyst protesten för att sätta tryck på president Omar al-Bashir och hans styrande parti, Nationella kongresspartiet, om demokratiska reformer inför de val som ska hållas i april.

SPLM - Sudanesiska folkets befrielserörelse - slöt 2005 ett fredsavtal med myndigheterna i Khartum efter ett långt inbördeskrig i landets södra delar. I avtalet ingår att en folkomröstning om självständighet för södra Sudan ska hållas i januari 2011.