Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sydkorea bygger kärnkraft i Emiraten

Ett sydkoreanskt konsortium har vunnit ett kontrakt värt 40 miljarder dollar (knappt 300 miljarder kronor) för att bygga och driva fyra kärnkraftverk i Förenade arabemiraten, uppger det emiratiska energidepartementet.

Konsortiet består av de fyra bolagen Hyundai, Samsung, Doosan och Kepco. Kontraktet innebär Sydkoreas första export av kärnkraft och är dess hittills största byggprojekt utomlands.

Kärnteknisk utbyggnad i Mellanöstern, även i länder som Iran, Saudiarabien och Egypten, har väckt farhågor om en regional kapprustning. Men Förenade arabemiraten har lovat att importera allt kärnbränsle i stället för att själv anrika uran. Höganrikat uran kan användas till kärnvapen.

Förenade arabemiraten är världens tredje största oljeexportör och vill ha kärnkraft för att klara landets snabbt växande energibehov.