Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swedbank sänker höjda boräntor

Annons

Swedbank sänker boräntorna för alla löptider med 0,25-0,35 procentenheter, enligt Anna Sundblad. Beskedet kommer efter en våg av kundkritik mot Swedbanks höjning av samma räntor med 0,25 procentenheter i förra veckan.

Vi gick för fort fram och vi har lyssnat på våra kunder och inser att vi behöver backa, säger Sundblad till TT.

Enligt Sundblad hade banken inför det senaste räntebeslutet i praktiken inte fullt ut genomfört den räntehöjning som meddelades i fredags.

Listpriserna har legat på en högre nivå än i de andra bankerna. Men vi har behandlat varje ärende för sig, det vill säga man har fått en viss rabatt från riktpriset.

När Swedbank som enda storbank höjde alla sina boräntor förra veckan hänvisade banken till Finansinspektionens förslag om ett höjt så kallat riskviktsgolv för bolån nästa år, från dagens 15 till 25 procent. Detta låser in mer kapital i bankerna som säkerhet för bolån och beräknar finansieringskostnaden med motsvarande cirka 0,30 procentenheter före ränteavdrag.

Vi trodde att de andra bankerna skulle komma efter, men de har gjort en annan bedömning. Och vi har fått en del reaktioner från kunder, som gör att vi känner att vi är tvungna att backa från det beslutet, säger Anna Sundblad.

På sikt räknar dock Swedbank med att Finansinspektionens höjda riskviktsgolv får effekt på boräntorna.

Men det återstår att se om det blir en successiv höjning vartefter, när Finansinspektionen blir mer tydlig på nivån på riskvikterna. Vi avvaktar nu och ser vad som händer, säger Sundblad.

Mer läsning

Annons