Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT: "Teliamutor" sopas under mattan

Annons

När Telia Sonera tidigare lät utreda mutmisstankar i Centralasien var granskningen så snäv att den snarare sopade problemen under mattan, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Det väcker frågor om den utredning som bolaget tillsatt om de mutmisstänkta affärerna i Uzbekistan.

För ett år sedan påstods underleverantörer i Centralasien muta Teliachefer för att få göra affärer med företaget. Telia säger sig ha utrett uppgifterna "brett och djupt", bland annat med hjälp av revisionsbyrån Ernst & Young. Slutsatsen blev att misstankarna var grundlösa.

Men i onsdagskvällens program tycks Ernst & Young ha begränsats starkt av Telia. "Denna rapport utgör ingen revision eller granskning som är förenlig med några allmänt accepterade standarder", står det bland annat i förordet.

I programmet beskriver revisionsexperten Einar Häckner Ernst & Youngs rapport som en "whitewash", ett dokument med syfte att lägga locket på.

Jag uppfattar det som att man är beredd att öppna de garderober som man vet att man inte har några lik i, säger Häckner.

Anonyma källor - "nyckelpersoner som jobbar för eller har jobbat för Telia Sonera i de berörda länderna" - talar om ett mutsystem som funnits i flera år i Kazakstan, Azerbajdzjan och Georgien. Upplägget påstås vara att underleverantörer saltar eller fejkar fakturor till Telias dotterbolag som dräneras på stora belopp för att täcka mutkostnaderna.

Jag såg själv 30-40 fakturor av det här slaget men det finns tusentals, säger en av dem.

En källa säger att "det är så här Telia Sonera ser ut i den här delen av världen".

I ett internt mejl från Ericsson, som också omfattades av misstankarna, hävdas "hur djupt berörda några i ledningen på Telia Sonera var av korruptionen".

Telias presschef Salomon Bekele upprepar för TT att bolaget lät utreda uppgifterna men att man inte fann någonting. Bekele hävdar att Telia har tagit uppgifterna på allvar.

"Det här har utretts av oss, av Ericsson, av Ernst & Young, Control Risk, och Price Waterhouse Cooper har gått igenom bedömningarna och alla har kommit fram till samma sak; det finns inget som gör att det finns anledning att misstänka bedrägeri", skriver han till TT.

Uppgifterna är inte nya men om nya sakförhållanden framkommer ska Telia utreda dem, enligt Bekele.

"Man kan också notera att om det låg något i detta skulle det innebära att vi frivilligt lät oss luras på mångmiljonbelopp, varför skulle vi göra det?", tillägger han.

Mer läsning

Annons