Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT satsar i förorten

Annons

SVT utökar antalet lokalredaktioner från 27 till 35 stycken.

Public service-bolaget koncentrerar sändningarna till färre orter för att kunna rapportera från flera platser, främst förorterna.

De nya redaktionerna ska finnas i Södertälje, Linköping, Helsingborg och sannolikt Järvafältet i norra Stockholm, Göteborgsförorten Angered och Rosengård i Malmö samt ytterligare två orter som ännu inte är bestämda.

Satsningen kommer efter att en omfattande utredning konstaterat att SVT inte längre klarar av sitt demokratiska uppdrag.

Det står i vårt sändningstillstånd att vi ska spegla Sverige, men det gör vi inte längre. Vi börjar bli obsoleta, säger SVT:s vd Eva Hamilton till Dagens Nyheter.

Inte främlingar

De nya lokalredaktionerna ska göra att SVT inte uppfattas som "främlingar på tillfälligt besök" som bara ska "skildra elände och konflikter".

Vi måste ut i förorterna och runt de stora städerna, vi måste ha en skylt där det står "Sverige Television" i Södertälje och där vi är en normal företeelse ute på gatorna, säger Hamilton till DN.

Förra veckan framkom det att de direktsända regionala nyheterna framöver i stället ska bandas i förväg. På så sätt koncentreras utsändningen till några få större städer och SVT kan därigenom finansiera nysatsningarna, enligt DN.

Eva Hamilton säger att ambitionen är att klara omställningen utan uppsägningar. Förändringen påbörjas under 2014.

Mer läsning

Annons