Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT fruktar lägre tittarsiffror

Annons

Var tionde tittare borta. Fler än 360 000 tittare försvann mellan den första och den andra deltävlingen i Melodifestivalen. Kvällens sändning krockar med OS-hockeyn och SVT fruktar ännu lägre tittarsiffror.

Efter Loreens succé i Baku och med Eurovision Song Contest i Malmö stod Melodifestivalen starkare än någonsin. Trots att förra årets tävling saknade riktigt stora artister slogs tittarrekord på löpande band och finalen fick fler än fyra miljoner svenskar att bänka sig i tv-sofforna.

Årets festival började starkt med 3 370 000 tittare, men förra veckan bröts den positiva trenden. Det hjälpte inte att SVT ställde stjärnor som Sanna Nielsen, Martin Stenmarck och Sean Banan på scenen.

Tappade 10 procent

När den andra deltävlingen hölls i Linköping för en vecka sedan lockade sändningen "bara" 3 021 000 tittare. Det är en minskning på runt 11 procent jämfört med den första veckan och betyder att 360 000 personer inte tyckte att det var värt att fortsätta följa tävlingen.

Men man kan inte jämföra med ett vanligt år eftersom detta är ett OS-år. Den första veckans siffra var den konstiga, så högt brukar det inte vara. Siffran för den andra veckan var normal, säger Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman.

Efter deltävlingen i Linköping fick SVT hård kritik. På Twitter kallades showen för ett "barnprogram" och flera namnkunniga komiker gick ut i Aftonbladet där de menade att årets manus inte håller måttet.

Den kritiken kan vi inte lyssna på. Vi har gjort underhållnings-tv år efter år och nu gör vi en annan grej med mer humor. Det skaver lite, men det är för att folk inte är gillar förändring. Det måste finnas friktion, annars stagnerar programmet, säger Christer Björkman.

Konkurrens från OS

I kväll avgörs den tredje deltävlingen i Göteborg, men sändningen från Melodifestivalen krockar delvis med det Tre Kronors olympiska möte med Lettlands hockeylandslag. Matchen börjar klockan 18.00 och håller på till åtminstone 20.30, alltså en halvtimme in i Melodifestivalen. SVT fruktar att tittarsiffrorna kan sjunka ytterligare.

Jag förväntar mig inget annat, jag hade själv suttit och tittat på hockey om det hade varit en väldigt spännande match. Artisterna är nationalhelgon på sitt sätt, men det är hockeyspelarna också. Det blir tuff konkurrens från hockeyn, säger Christer Björkman.

Ingen plan B

Någon plan B finns dock inte. SVT följer manus och tänker inte göra några ändringar i de återstående tre programmen.

Nej, vi har planerat det här sedan länge och vi utvärderar inte programmen förrän i vår. Vi har en utstakad linje som börjar i program ett och slutar i finalen. Den planen är gjord för längesedan och vi tror på den, säger Christer Björkman.

Mer läsning

Annons