Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svininfluensan mesta nyhetstoppen

Svininfluensan slår lätt både helikopterrånet och Michael Jacksons död som årets mediehändelse.

Ser man tillbaka på hela 00-talet var tsunamin nästan lika dominerande.

Företaget Infopac har de senaste tio åren skapat en nyhetsbarometer som bygger på nyhetsflödet i de stora dagstidningarna, tv-nyheterna och Ekot. Undersökningen ger inte bara besked om vilka händelser som blev stora nyheter under året utan också hur de olika medierna lägger tonvikten.

I år har svininfluensan varit toppnyhet 200 gånger, mer än dubbelt så mycket som anfallet mot Gaza som i sin tur slog både bilkrisen och ägarbytet på Saab.

Under hela 00-talet skapade tsunamin och det politiska efterspelet 560 toppnyheter. Därefter kommer Irakkriget, mordet på Anna Lindh och Göteborgskravallerna.

Undersökningen visar att morgontidningarna plockar vardera cirka tio procent av sina toppnyheter från kategorierna utrikes, företagsnyheter och medicin/hälsa. Inom etermedierna dominerar utrikesnyheter med 20 procent medan nästan 29 procent av kvällstidningarnas toppnyheter handlar om kriminalitet.