Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SvFF vill stänga av nio för spelfusk

Annons

Fotbollförbundet vill stänga av nio spelare i division tre-klubben Gunnilse för inblandning i en misstänkt läggmatch.

I bakgrunden anas ett hot mot en skuldsatt spelare.

I en anmälan till disciplinnämnden yrkar förbundet på att de ska stängas av från all tävlingsverksamhet i mellan nio månader och två år.

Det misstänkta fusket uppdagades sedan det spelats mycket på Gunnilses match mot Kärra Klareberg i somras, vilket fick Gunnilses ledning att göra en polisanmälan. Utredningen lades dock ner i brist på bevis.

Den spelare som uppges ha tagit initiativ var en ledande person i laget, erfar TT. Enligt Göteborgs-Posten vill Svenska fotbollförbundet stänga av honom i två år.

Han uppges ha varit utsatt för hot i samband med en skuld.

Den spelaren bad i sin tur andra spelare att inte ta i för fullt för att rädda sig själv, säger Gunnilses ordförande Frank Andersson till fotbollskanalen.se.

Tre spelare, förutom den misstänkta huvudmannen, anses ha gjort medvetet dåliga insatser. Förbundet vill stänga av dem i ett år, skriver GP.

Peter Joelsson var assisterande tränare för laget under den omdiskuterade matchen. Senare fick han ta över som ansvarig tränare, eftersom laget gjort dåliga resultat.

Under matchen, som Gunnilse förlorade med 2-4 på hemmaplan, misstänkte Joelsson inget.

Men då fanns det inte i min värld att spelare går ut och spelar en match för att inte vinna, säger Peter Joelsson till TT. Det är klart att det var nåt skumt.

Fem spelare vägrade låta sig påverkas, trots uppmaningar. Men de berättade inget för klubbledningen, och därför vill förbundet ha dem avstängda i nio månader.

Peter Joelsson tycker att det är för hårt.

En ung kille som får frågan, men säger "jag spelar mitt spel ändå". Att han inte tjallar i den miljön, det har jag viss förståelse för, säger Joelsson.

GP har talat med flera av de aktuella spelarna, som nekar till anklagelserna.

Spelarnas öde kan avgöras på tisdag nästa vecka. Då sammanträder disciplinnämnden och fallet kommer att stå på dagordningen, säger sekreterare Andreas Göransson till TT. Men det kan bli så att avgörandet dröjer - det beror på när spelarna kommer med sina yttranden.

Johan Claesson, jurist och fotbollsspelare (senast i Sirius), har i höst anställts av Riksidrottsförbundet för att samordna kampen mot uppgjorda matcher och annat spelfusk. Han ser flera varianter av "matchfixning".

Det som exploderat de senaste åren i Europa är att spelsyndikat, ofta asiatiska, ligger bakom. De har kontakter med lokala kriminella organisationer, som i sin tur har tentakler ute hos idrottens organisationer eller föreningar, för att med mutor försöka påverka spelare att inte göra sitt bästa. Sedan spelas det för stora belopp på till exempel den asiatiska spelmarknaden, säger Claesson.

Att svenska föreningar ofta är välskötta anses vara en anledning till att uppgjorda matcher varit sällsynta här.

Man har sett ett väldigt tydligt samband mellan uteblivna löner och matchfixning.

Fakta: Flera misstänkta matcher i år

Nyligen inleddes en förundersökning kring misstankarna om uppgjorda matcher som Landskrona Bois spelat i superettan. I slutet av oktober stoppade Svenska Spel allt spel på Landskronas matcher, på klubbens egna initiativ. Bois anmälde två spelare till Svenska fotbollsförbundet och polisanmälde själva händelsen. Beslut om åtal väntas tidigast i december.

Även superettanmatchen mellan Värnamo och Gais i september har polisanmälts. Spelare i Värnamo ska inför matchen ha blivit erbjudna pengar för att påverka resultatet, enligt Jönköpingspolisen.

Under augusti stoppades spel på totalt fyra matcher i division 1 och 2. Svenska Spel polisanmälde även en av division 2-matcherna sedan man sett avvikande mönster i spelandet.

Mer läsning

Annons