Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SvFF kan riva upp beslutet om fria byten – ordnar extramöte

Svenska Fotbollförbundet klubbade igenom ett beslut om fria byten i division 2 och 3 för herrar och division 1 för damer.
Efter stora protester kan nu beslutet rivas upp.

Beslutet om fria byten har upprört stora delar av Fotbollssverige. Orsaken till att det beslutet togs var att fler unga spelare skulle kunna få mer speltid i division 2 och 3 på herrsidan och division 1 på damsidan.

– Vi tappar spelare. Vi kan inte låta unga spelare åka 10-20 mil för att sitta på bänken i de här serierna. Det är orimligt, sa Gerhard Sager till Fotbollskanalen då.

Men snart poängterades möjligheten att utnyttja systemet, till exempel genom att byta in speciella rollspelare, som frisparksläggare.

Men inte bara inom Sverige lyftes på ögonbrynen. Sportbladet rapporterade att Fifa granskade beslutet.

– Jag vill inte säga att vi går emot regelverket, vi tänjer på det, sa Gerhard Sager till Sportbladet.

Men nu har SvFF gett vika för protesterna. Det medger de i ett pressmeddelande.

Beslutet kan rivas upp, då förbundet kallar till extra representantskapsmöte där ett nytt förslag läggs fram. I det framgår att antalet inhoppare begränsas till fem i stället för tre, som det var det gångna året. Fria byten är alltså inte på agendan.

– Genom att lägga ett nytt förslag anser vi att vi uppnår det som motionen från Hallands FF syftar till – att fler ska få möjlighet att delta i spel i de lägre förbundsserierna - samtidigt som vi begränsar de negativa sportsliga konsekvenserna av beslutet, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ

Spikat: Fria byten i tre fotbollsserier – trots protesten: "Inte utvecklande"

► (+) Kumla och Örebro Syrianska skeptiska till fria byten – förändringen mer välkommen på damsidan: "Utvecklande för de unga"

► (+) Fotbollsprofilerna sågar beslutet om fria byten: "Blir lätt ett löjets skimmer över det"