Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges trevligaste travbana ligger i Hoting - enligt publiken

Det är de minsta travbanorna som är de trevligaste, om publiken får bestämma. Och den trevligaste av dem är Hotingtravet, enligt en undersökning från Svensk Travsport.

Annons

Svensk travsport genomförde under förra året en publikundersökning där 9000 besökare ställde upp och bland annat svarade på hur de upplevde sitt besök och "hur sannolikt är det att du skulle rekommendera en nära vän att besöka just den här travbanan?". Den sista frågan har översatts till värden mellan minus 100 och plus 100 och där ligger Hoting allra bäst till med ett värde på 93, följt av Årjäng som fick 83.

– Det är bara att konstatera att ett besök på en liten mysig sommarbana är det som den svenska travbanebesökaren uppskattar allra mest. Trots att loppen, maten, spelinformationen och bekvämligheten kanske objektivt håller högre kvalitet på en större bana, är det ändå de minsta banorna publiken helst besöker om de får välja, säger en de som jobbat med undersökningen, Per Wetterholm, till Svensk Travsport.

Hoting, som bara har tre tävlingsdagar per år, erbjuder alltså god service, bra miljö, spänningsvärde och bra matutbud, enligt de som tillfrågats. Undersökningen visar generellt att den mest positiva upplevelsen kommer under sommarhalvåret och det är också därför de små sommarbaserade banorna ligger högt på listan, skriver travnet.se.

Undersökningen visar också att banorna som ligger i storstäderna får sämst betyg. Varför det är så har dock inget självklart svar.

– Det är en komplex fråga att svara på varför det är så och vi har alla säkert egna funderingar. Besökarnas inskickade fritextsvar tar upp en mängd orsaker. En är Xpress-tävlandet, men det verkar inte vara det avgörande – storbanorna får låga värden på allt utom på loppkvalitet och informationsteknik. Allra lägst är storbanebetygen för matställenas priser, service och utbud, säger Per Wetterholm på travnet.se.

Mat och dryck är viktiga ingredienser, men entusiasmen och personalens inställning är ändå det som smäller högst, och där är tydligen Hotingtravet bra på att dra med sig publiken.

– Det där med smittande entusiasm är nog lika viktigt på de större banorna. En glad arrangör får en glad publik. I övrigt ser vi tydliga kopplingar mellan kundnöjdheten och hur duktig banan är på att servera mat och dryck på ett bra vis. Och så de där vanliga detaljerna som inte får missas – välstädat på toaletten och bra ljudkvalitet. Men ska jag välja en enda faktor så är det bemötandet du får av personalen som påverkar betyget mest, säger Per Wetterholm till Svensk Travsport.

Så här blev resultatet:

1) Hoting, Ångermanland/Jämtland

2) Årjäng, västra Värmland

3) Karlshamn, Blekinge

4) Oviken, Jämtland

5) Lycksele, Västerbotten

6) Lindesberg, Västmanland, Örebro

7) Åmål, Dalsland

8) Dannero, Ångermanland

9) Bollnäs, Hälsingland

10) Kalmar, Smålandskusten

11) Rättvik, Dalarna

12) Halmstad, Halland

13) Arvika, Värmland

14) Axevalla, Västra Götaland

15) Visby, Gotland

Annons