Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges tillväxt bättre än väntat

Annons

Trots svag konsumtion var tillväxten starkare under tredje kvartalet än de flesta räknat med. Men analytiker pekar på snabbt växande lager som förklaring.

Så man ska inte dra för stora växlar på det här, säger SEB:s Olle Holmberg.

Sveriges bruttonationalprodukt växte med 0,7 procent under det tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Jämfört med andra kvartalet i år har BNP vuxit med 0,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Analytiker hade i genomsnitt förväntat sig en tillväxt på 0,4 procent på årsbasis.

Den slutsats man kan dra är att vi har en svag inhemsk efterfrågan, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Konsumtionen ökade visserligen med 1,3 procent, men hon hade räknat med 2,4 procent.

Det var alltså klart sämre än vad vi räknat med.

Hushållen har det annars rätt bra förspänt och skulle kunna konsumera och hålla tillväxten uppe och därmed kompensera för den oroliga omvärlden, enligt Annika Winsth.

Men det vi ser är en psykologisk effekt, hushållen håller igen.

Ett oväntat positivt bidrag från lagersidan ligger bakom den överraskande starka BNP-siffran, enligt Olle Holmgren, ekonom på SEB.

Han tror inte BNP-siffran är tillräckligt stark för att ändra SEB:s prognos om att Riksbanken sänker reporäntan i december och en gång till nästa år, ned till 0,75 procent.

Det blev lite starkare än vad vi hade trott. Men det ändrar inte totalbilden, att Sverige är inne i en inbromsning. Om man tittar på indikatorer så ser det ut att bli fortsatt svagt. Vi tror att Sveriges BNP kommer falla under fjärde kvartalet, säger han.

Enligt Olle Holmgren handlar lagereffekten som ger det överraskande utslaget i BNP-siffran om att företag fyller på i stället för att dra ned på lagren.

Det normala är att man drar ned på lagren när konjunkturen saktar in. Nu har man byggt upp lite lager i stället, framförallt färdiglager. Det kan ju vara så att inbromsningen kom hastigt och att man inte hann slå av på produktionstakten, säger han.

Han tillägger att just lagerstatistik är lättflyktig.

Så man ska inte dra för stora växlar på det här.

Annika Winsth räknar därmed med några svaga kvartal framöver. Om det blir sjunkande tillväxt återstår att se.

Men vi har ingen recession, det är en lågkonjunktur.

Investeringar och export minskade och drog ned tillväxten.

På hushållssidan bidrog konsumtionsutgifter för boende, fritid och underhållning mest. Transporter hade en negativ inverkan. Hushållens utlägg för bilar minskade kraftigt.

Kronan stärktes några enstaka ören mot både dollarn och euron sedan siffrorna publicerats. Den tvååriga svenska obligationsräntan sjönk marginellt till 0,70 procent, medan tioårsräntan låg stabil på 1,48 procent.

Mer läsning

Annons