Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges pärlor ska räddas – här är länets smultronställen som behöver mer skydd: "Nu måste regeringen ta i"

"Svenska pärlor" är ett projekt som drivs av Världsnaturfonden, WWF. Där har 63 områden i Sverige valts ut som extra fina och i behov av bättre skydd. Tre av dessa ligger i Västernorrland.

De västernorrländska pärlorna är Mjällådalen, Mjältön och de oskyddade delarna av Ångermanälven.

Enligt analysen som WWF nu gjort över skyddsstatusen för dessa "Svenska pärlor" behöver takten skyndas på för att vi ska klara målen.

– Ska vi nå 20 procent skyddad natur till 2020 måste Sveriges regering ta i. Det är mycket viktigt att regeringen nu faktiskt skjuter till de utlovade 250 miljoner kronor, som drogs in i årets budget, till 2017 års budget, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare, WWF i ett pressmeddelande.

Pengarna är inte minst viktiga för att öka naturskyddstakten genom att arbeta aktivt med ersättningsmark och lösa knutar där det finns stora möjligheter, inte minst bland privata skogsägare, anser WWF.

Positivt är ändå den höjning av anslagen som regeringen beslutat om i budgeten, påpekar organisationen. Man oroar sig dock för att visa områden som våtmarker, marina miljöer och stadsmiljöer riskerar att bli nedprioriterade.

Av de drygt 60-talet "Svenska pärlor" har ett 40-tal tillfredsställande skyddsstatus. För ett 20-tal är situationen mer osäker.

I en kommentar tar WWF upp Mjällådalen där man hoppas att ett pågående arbete hos länsstyrelsen ska leda till att åtminstone de mest värdefulla delarna ska skyddas.

Sveriges Botaniska förening ser till och med området som tänkbar nationalpark. Mjällådalen berör både Timrå, Härnösand, Kramfors och Sollefteå kommuner.

Vi har tidigare berättat om Mjällådalens stora naturvärde.

Läs mer: Reportage från Mjällådalen

Oreglerade biflöden till Ångermanälven vill man också ska bli skyddade, inte minst Röån. Ett biflöde som också är polulärt hos kanotister men som tidigare varit hotat av utbyggnad.

Läs mer: Här upptäcktes Röåns stora naturvärde

Den tredje "pärlan", Mjältön behöver även den enligt Världsnaturfonden få stärkt skydd, mer än den lilla del som är naturreservat idag.

Bland annat finns det områden utanför reservaten med en fin flora, exempelvis Sundsboarna som har en sydlig ängsflora med bland annat vårförgätmigej. Likaså intressanta geologiska objekt med bland annat grottor och klapperfält.

Läs mer: Reportage om Mjältöns natur