Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges Byggindustrier: " Dags att trygga byggjobben – gemensam utmaning för fack och arbetsgivare"

Behoven av bostäder, vägar och järnvägar är större än på mycket länge. Det gör att många byggföretag i dag har fullt upp. Men samtidigt vittnar många företag om en allt hårdare konkurrens av internationella och specialiserade aktörer.

Här har arbetsmarknadens parter ett gemensamt ansvar att se till att vi har kollektivavtal som skapar förutsättningar att konkurrera. Därför är årets avtalsrörelse i byggbranschen viktigare än på mycket länge.

Enligt Boverket behövs mer än 700 000 bostäder byggas till år 2025 för att möta behoven. För att nå målet krävs att det byggs närmare 90 000 bostäder under de kommande fyra åren. Men förra året påbörjades 65 000 nya bostäder och 2017 spås en något svagare efterfrågan på ägda bostäder att dämpa bostadsbyggandet.

Däremot kommer det att vara fortsatt hög aktivitet inom installationssidan respektive väg- och järnvägsbyggandet, bland annat som en följd av att regeringen budgeterat för en anslagsökning på 25 procent 2017.

■■ För fler insändare, klicka här.

När byggbranschen nu växer har arbetsgivare och fackförbund ett ansvar för jobben. Sveriges Byggindustriers medlemsföretag vill självklart att framtidens byggjobb ska vara trygga, säkra och i företag med kollektivavtal. Men tyvärr väljer i dag många företag bort kollektivavtalen, eftersom de inte anses tillräckligt attraktiva. Så kan det inte fortsätta.

I årets avtalsrörelse har vi tillsammans med våra avtalsparter därför två stora utmaningar. Dels måste vi skifta fokus från kortsiktiga vinster för endera parten, marknadsfört i ett upptrissat tonläge, och istället ta sikte på gemensamma långsiktiga vinster. Dels måste vi skapa ett konkurrenskraftigt kollektivavtal som gör att den tredjedel av byggbranschen som i dag står utan kollektivavtal tänker om och väljer att teckna kollektivavtal.

Konkret handlar det exempelvis om att utöka möjligheten till lokala löneöverenskommelser med den fackliga förtroendemannen i företagen, att förändra arbetstidsregler för att skapa bättre flexibilitet.

Arbetsgivare och fack står inför en gemensam utmaning – att skapa trygga och säkra byggjobb. Det är därför vår förhoppning att avtalsförhandlingarna ska kunna genomföras i en samförståndsanda på de tre avtalsområden där vi är avtalspart.

2016 års byggstrejk innebar kostnader på närmare en miljard för våra medlemsföretag. Det var inte bra för byggföretagen, inte bra för byggjobben och inte bra för branschens förtroende. Vår utmaning och vårt mål är trots allt gemensamt. Bara tillsammans kan vi trygga framtidens bostäder och byggjobb.

Berndt Jonsson

Regionchef, Sveriges Byggindustrier i Västernorrland

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel