Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges betyg: Effektivt men trist

Lågmält, effektivt och klart godkänt blir betyget för EU-ordförande Reinfeldt.

Men det finns åtminstone en plump i protokollet.

Fredrik Reinfeldt lämnar om ett par veckor över EU:s ordförandeklubba. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso berömmer honom för ett "superbt jobb". En lång rad EU-journalister har i franska tidningen La Tribune utnämnt den svenske statsministern till årets europé bland EU-ledarna. Lite okarismatisk, men cool, diskret och effektiv är några av omdömena om hans ledarskap.

Men allt har inte varit bra, menar bedömare TT talat med. Underkänt blir det för tillsättningen av EU:s två nya toppjobb. Då tappade Sverige greppet, är omdömet. Ett vilt namnkaos uppstod och de stora länderna fick dominera då EU:s nya utrikesminister och permanente ordförande skulle utses.

Till slut var det Barroso som föreslog Catherine Ashton, vilket löste situationen. Alla kan ha en dålig dag, men det svenska ordförandeskapet hade en dålig vecka, säger Antonio Missiroli på tankesmedjan European Policy Centre (EPC) i Bryssel.

Annars har Sverige haft tur och sluppit oförutsedda händelser likt till exempel Georgienkriget eller den finanskris som exploderade under Frankrikes ordförandeskap förra året. Det är under sådana händelser ett ordförandeskap sätts på prov, menar Göran von Sydow, utredare på forskningsinstitutet Sieps. Även han ger ordförandeskapet godkänt, men påpekar att Sverige medvetet satte upp låga förväntningar på sig själv.

Det skulle vara ett ordförandeskap som var lite tråkigt, men ta EU ur en krånglig situation, säger von Sydow och syftar på att Lissabonfördraget skulle träda i kraft och kommissionen bytas ut.

Han tycker att det förra svenska ordförandeskapet 2001 vågade ha högre profil och mer sätta svenska avtryck på EU-frågor.

Slutbetyget kan Reinfeldts ordförandeskap få först efter klimatförhandlingarna i Köpenhamn, som avslutas den 18 december. Det är då hemmaopinionen kommer att avlägga sin dom, menar von Sydow.