Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges Arkitekter om "Fulaste huset": "Mycket som avgör en byggnads utseende – fasaden bara glasyren på tårtan"

Vilket hus som är vackert och vilket som är fult är inte så lätt. Vad vissa tycker är djärvt tycker andra är skrikigt, vad en del tycker är subtilt tycker andra är tråkigt.

Det visar omröstningarna om vackraste respektive fulaste hus som allehanda.se gjort.

Inte minst gäller det Ting1 i Örnsköldsvik, av Wingårdhs Arkitekter och byggherren Nybergs Fastigheter & Förvaltning, som blivit nominerad både till "fulast" och "vackrast"! Smaken är delad och det ska avspeglas i det som byggs, annars får vi en likriktad stad.

LÄS OCKSÅ: "Fulaste huset väcker starka känslor: "Allt som är väldigt tydligt blir älskat eller hatat"

Omröstningen om husen som kulturredaktionen på allehanda.se ordnat är bra – den visar att arkitektur är viktig och väcker känslor. Jag hoppas att man också fördjupar diskussionen, eftersom arkitektur inte bara ser ut utan också gör.

När ett hus växer fram, i ett lagarbete mellan byggherre, arkitekt och övriga tekniska konsulter och byggare, måste laget hitta lösningar på flera olika problem.

Några av dem är att huset ska vara tillgängligt även om du sitter i rullstol, det ska inte göra av med för mycket energi och det ska inte kosta för mycket så att hyrorna blir rimliga.

De här faktorerna påverkar utseendet, men hur huset utformas påverkar också energi, ekonomi och tillgänglighet. Det är därför det behövs arkitekter.

Glöm inte ni som har röstat, att fasaden är som glasyren på tårtan. Men det är mycket mer än glasyren som avgör om tårtan smakar gott eller inte.

Tobias Olsson

Förbundsdirektör i Sveriges Arkitekter

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel