Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraterna: ”Låt folkviljan styra beslutet om storregioner genom folkomröstningar”

Från regeringens sida pågår för närvarande ett intensivt arbete med att omstrukturera Sverige utifrån Indelningskommittéens förslag till ny nationell regionindelning.

Kommitténs delbetänkande innehåller förslag till bildandet av tre nya län: Norrlands län, Svealands län och Västra Götalands län med ikraftträdande år 2019.

Dessutom planeras det för totalt sex nya regioner, med än så länge oklara gränsdragningar och landstingssammanslagningar.

Vi kan konstatera att de utgångspunkter som kommittén anger som grund för sitt förslag till ny regionindelning är ovidkommande.

■■ För fler insändare, klicka här.

Några starka skäl att ändra landstingens nuvarande geografiska indelning föreligger inte. Dessutom ser vi risker med en alltför snabbt genomdriven process att leda till orimliga ställningstagande och förlorat medborgerligt inflytande i beslutsprocessen.

Vi i Sverigedemokraterna ställer oss negativa till bildandet av nya storregioner som ytterligare centraliserar makten.

Emellertid, om ett omfattande historiskt beslut likt en ny regionindelning ändå ska fattas är det nödvändigt att vi som politiker i vårt ställningstagande utgår från folkets vilja.

Även riksdagen har i sitt betänkande ”Övergångsstyre och utjämning vid ändrad kommun- och landstingsindelning” (2015/16:KU25) antagit att ”Befolkningens önskemål och synpunkter bör beaktas vid ändringar i landstingsindelningen.” Detta bör vi rätta oss efter.

En sådan här omfattande regionreform måste främst utgå från folkviljan, genom ett av våra främsta demokratiska verktyg, nämligen vägledande folkomröstningar runt om i Sverige.

Jonas Millard

Ledamot Konstitutionsutskottet (SD)

Anders Forsberg

Landsbygdspolitisk talesman (SD)

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel