Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige trea i damstafetten

Annons

Fyra i Östersund och nu trea i Hochfilzen.

Bättre och bättre för varje gång.

Allra bäst den 23 februari i Whistler?

Då avgörs skidskyttedamernas OS-stafett - med Sverige som medaljhopp.

Det är inte många år sedan en kvartett svenska damer med bössor på ryggarna radade upp pinsamma placeringar.

Om de ens fick i hop ett lag.

Nu fruktar med rätta ryskor, tyskor och fransyskor namnen Elisabeth Högberg, Anna Carin Olofsson-Zidek, Anna Maria Nilsson och Helena Jonsson.

Redan i säsongsöppningen i Östersund hade svenskorna häng på en pallplats, men den gången hade Jonsson på tok för mycket tid att både skjuta och åka in för att det skulle sluta med hyllningar på hemmaplan. Utdelningen kom en vecka senare.

Högberg gjorde sitt jobb på första sträckan och visade ännu en gång att hon växt in i rollen som starter i stafettlaget

Olofssons tre bom på sista stående skyttet i lördagens jaktstart satte sig inte i psyket. Hon missade visserligen ett skott, men skickade ut Anna Maria Nilsson som femma i fältet till den tredje sträckan, drygt 44 sekunder efter Ryssland.

Nilsson brände ett skott i liggande och var ett tag nära en och en halv minut från täten och sexa i fältet, men klarade det stående skyttet galant. Dessutom hade hon riktigt bra fart på skidorna och tog stadigt in på åkarna framför.

När hon petade Jonsson i ryggen var världens främsta kvinnliga skidskytt bara 29 sekunder efter ryskan Olga Zajtseva.

Jonsson, lördagens vinnare i jaktstarten och klar ledare av den totala världscupen efter fyra tävlingar, sköt fullt i liggande och när det var dags för det avgörande stående skyttet kom hon in till vallen kort efter Zajtseva, fransyskan Sandrine Bailly och tyskan Kati Wilhelm. Bailly bommade ett skott, resten sköt fullt. Jonsson tog sig omgående förbi Wilhelm och attackerade flera gånger Bailly på vägen in mot målgången men fransyskan höll undan med nöd och näppe.

Marginalen till Jonsson stannade vid 0,8 sekunder. Till vinnande Ryssland hade Sverige bara 4,8 sekunder.