Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige till semifinal i junior-VM

Trots svaga insatser i den första perioden lyckades Sverige kämpa sig till en överlägsen gruppseger i junior-VM i ishockey i kanadensiska Regina. Slutresultatet blev 7-1 till Småkronorna mot Finlands juniorer.

Klart att jag är otroligt stolt över killarna. Men vi ska vara ödmjuka - det är mycket små marginaler, säger huvudtränaren Pär Mårts till SVT.

I matchens första period dominerade Finland totalt, med 26 skott på mål som alla räddades av svenske målvakten Jacob Markström. Fyra utvisningar i rad gjorde att de svenska juniorerna dessutom spelade en stor del av perioden i underläge. André Petersson satte dock det första målet med tre minuters speltid kvar.

Lärdomen inför nästa match står klar för tränare Pär Mårts.

Vi hade vilat för mycket innan och var dåligt uppvärmda. Nu måste vi köra ett stenhårt pass innan semifinalen, säger han till SVT.

I andra perioden kom Småkronorna igen och satte press på Finland. Mattias Tedenby imponerade med en magnifik dragning och ett backhandskott som säkrade en 3-0-ledning. Magnus Pääjärvi-Svensson dribblade bort motspelarna och satte 5-0. Markström lyckades dock inte hålla nollan, utan släppte in ett finskt mål ett par minuter in i den tredje perioden.

Nu väntar ett par dagars vila för Småkronorna. På söndag är det sedan dags för semifinal i Saskatoon i Kanada.