Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige tia på pressfrihetslista

Annons

Finland är världsbäst på pressfrihet, följt av Nederländerna och Norge. Först på tionde plats kommer Sverige.

Alla nordiska grannar placerar sig högre i den granskning av pressfriheten i världen som organisationen Reportrar utan gränser gjort.

Sverige rasade från toppen 2011. Då det blev en tolfteplats i kontrast till en delad förstaplats 2010.

Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, förklarar tiondeplatsen med att det fortfarande finns en stor oro för hur FRA-lagstiftningen ser ut, samt kring samarbetena med andra utländska underrättelsetjänster.

Det uppfattas som ett problem, i synnerhet när det kommer till källskydd och liknande vilket gör att journalisters arbetssituation försämras ganska avsevärt, säger han.

Dessutom påverkar en diskussion om till exempel ändringar av offentlighetsprincipen, men också att det finns en hotbild mot redaktioner från bland annat kriminella grupper.

De här tre sakerna samverkat gör att vi får, skulle jag säga, en skamligt låg placering jämfört med våra skandinaviska grannländer.

Det här är faktorer som saknas i listettan Finland, enligt Lundqvist.

Jakten på terrorister används för att legitimera inskränkningar av pressfriheten även i demokratier, enligt organisationen. USA rasar hela 13 platser på listan efter NSA-affärerna.

I botten på listan finns Eritrea, Nordkorea, Turkmenistan och Syrien.

Mer läsning

Annons