Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige "Starkare än på 40 år"

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt avslutade moderatstämman med ett tal där han fortsatte att peka på det positiva i Sveriges utveckling de senaste åren.

Sveriges ekonomi är starkare än på 40 år, sade han.

Reinfeldt pekade i sitt tal på att svensk ekonomi växer snabbare än till exempel Tyskland, Österrike, Belgien, Frankrike, Danmark och Storbritannien.

De flesta så kallade rika länder i världen är kraftigt skuldsatta. Sverige har gått i motsatt riktning, sade han.

Reinfeldt uppgav att betalningarna på statsskuldräntan sjunkit från 50 till 22 miljarder sedan han tillträdde, samtidigt som skattetrycket minskat med fyra procentenheter och skatteintäkterna ökat med 40 miljarder kronor. Om tillväxtprognosen på 2,5 procent slår in nästa år, så ger det 15 miljarder kronor mer till kommuner och landsting, enligt statsministern.

Reinfeldt riktade ett budskap till S-ledaren Stefan Löfven.

Man får vara glad för Sverige.

Reinfeldts tal inleddes med en CNN rapport om Sverige inför Obamabesöket där landet beskrevs som ett framtidsland, med stora, men smarta och effektiva offentliga utgifter. Publiken fick också höra moderatledarens röst mässa "det är nya tider nu" ihopklippt med dansvänliga rytmer.

Reinfeldt pekade också ut vad han tror konflikten i valrörelsen kommer att handla om.

Striden kommer att stå om skatterna, sade han.

Reinfeldt uppgav att S har anpassat sig till Moderaternas skattepolitik genom att till exempel säga att de inte vill höja fastighetsskatten och inkomstskatterna,

Men det är inte helt sant. Det börjar med de 30 miljarder de har i sin budget, sedan kommer de 10- 20 miljarderna ur Miljöpartiets skatter, sedan kommer ytterligare miljarder när de märker att de måste finansiera vad de lovat, sade han.

Reinfeldt hävdade också att striden kommer att handla om huruvida resurser ska gå till välfärd eller till bidragssystem.

Den som inte har kontroll över sjukfrånvaron har inte kontroll över de offentliga finanserna.

Mer läsning

Annons