Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige speciellt för Mandela

Annons

Nelson Mandela hade en speciell relation med Sverige, som blev det första landet utanför Afrika han besökte som en fri man.

Magnus Walan, i dag på Diakonia, var ANC:s hemliga kurir under apartheid.

Han var här dels för att träffa sin vän Oliver Tambo som vårdades här, dels för att markera att Sverige var ett av de länder som längst och mest uthålligt stöttat kampen mot apartheid, säger den tidigare statsministern Ingvar Carlsson om Mandelas historiska Sverigebesök. Jag minns när jag träffade honom första gången. Lång, ståtlig och med sina varma ögon sade han att i dag är det många som vill vara våra vänner och det är vi glada för. Men vi glömmer aldrig dem som var våra vänner när vi hade det svårt. Och dit hör Sverige och dit hör Olof Palme.

Mandela var då väl medveten om Sveriges stöd till ANC och Olof Palmes personliga engagemang.

Sverige ensamt gav mer pengar än Europas stora länder tillsammans. Sverige var den stora ekonomiska och moraliska bidragsgivaren i kampen mot apartheid. Det var han helt klar över, säger Carlsson.

Det svenska engagemanget startade redan på 1950- och 60-talet och det fanns brett i samhället, i olika organisationer, partier, kyrkan, kulturlivet.

Det blev något speciellt med ANC. Det blev personliga relationer och så var det detta med apartheid. Vi såg hur militären sköt ihjäl och slog ner människor. Det gick direkt in i de svenska hemmen och skapade en väldigt stark och bred opinion, säger Ingvar Carlsson.

Den svensk som kanske kom Nelson Mandela allra närmast är Magnus Walan, som träffade honom minst 15 gånger. I dag arbetar Walan med policyfrågor på biståndsorganisationen Diakonia, men under flera år på 1980-talet arbetade han som hemlig kurir åt ANC som då var en förbjuden organisation.

Det var en mycket farlig tid. Jag såg människor dödas och misshandlas framför mina ögon. Han som jag bodde hos första gången, en vit kille vid namn David Webster, avrättades av en dödspatrull på garageuppfarten.

Som djupt engagerad i ANC blev Walans uppgift framför allt att förmedla information.

Det kunde vara bilder eller dokument. Jag gjorde även analyser för ANC, som vid den här tiden bestod av ett underjordiskt nätverk. Nelson Mandela var verkligen en unik människa och en ledare med unika egenskaper. Framför allt hade han en otrolig förmåga att lyssna. När vi var ute på landsbygden samtalade han inte med den lokale ANC-ledaren, utan valde att prata med byns lärare i stället. Ofta kom han ihåg namnen på barnen till dem vi träffade, eller så frågade han hur någons gamla mamma mådde. Sådana saker gjorde han hela tiden. Och han brydde sig verkligen. Det var ingen fasad, säger Magnus Walan.

Mer läsning

Annons