Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige ska konkurrera med kompetens – inte med låga löner

Svensk arbetsmarknad går starkt. Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde har 200 000 fler ett jobb att gå till. Men arbetsmarknaden präglas fortfarande av utmaningar som kräver krafttag. Regeringen vill därför bygga ut kunskapslyftet nästa år, som fullt utbyggt kommer omfatta över 90 000 utbildningsplatser år 2021. Regeringen väljer investeringar i kompetens före sänkta löner.

Läs också: S: "Miljösanering en investering för framtiden – ger positiva effekter för jobben och boendet"

Sverige är i ett nytt ekonomiskt läge. I tre år har regeringen arbetat för att få ordning på statsfinanserna och satt investeringar i samhällsbygget framför orättvisa skattesänkningar. Det har gett resultat. Underskotten som den borgerliga regeringen lämnade efter sig har vänts och nästa år beräknas ett överskott på 80 miljarder kronor. Hälften av det vill vi Socialdemokrater använda till att amortera på statsskulden. Den andra hälften vill vi använda till kraftfulla investeringar i samhällsbygget.

Alla som kan jobba ska jobba. Att alla anstränger sig för bidra till vår gemensamma välfärd är grunden i den svenska modellen. Därför vill regeringen investera 7,3 miljarder kronor i jobben nästa år.

Alla som kan jobba ska jobba. Att alla anstränger sig för bidra till vår gemensamma välfärd är grunden i den svenska modellen. Därför vill regeringen investera 7,3 miljarder kronor i jobben nästa år. En viktig del i regeringens jobbpolitik handlar om att förstärka kompetensen på arbetsmarknaden. Det finns idag 100 000 lediga tjänster som inte har kunnat tillsättas för att de arbetssökande saknar de kunskaper som krävs för att utföra arbetet.

Mot den rad av åtgärder som ingår i regeringens jobbpolitik kontrar den borgerliga oppositionen med ett enda argument – lönerna ska sänkas. Men lägre löner löser inte missmatchningen på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan fortfarande inte rekrytera en enda person om de arbetssökande inte har adekvat kompetens. Att sänka människors löner leder bara till fattigdom och växande klyftor.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Arbetsmarknaden är komplex och det finns ingen universallösning som löser upp alla dess knutar. Jobbpolitiken måste därför bestå av en kombination av olika åtgärder som svarar mot olika utmaningar. Centralt är att Sverige ska konkurrera med kompetens och inte med låga löner.

Ingemar Nilsson (S) riksdagsledamot för Västernorrland

Fredrik Olovsson (S) ordförande finansutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel