Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige säger nej till Berts norska fångar

Bert Karlssons planer på norska fångar i Härnösand och Sundsvall stöter på patrull.
Justitieminister Beatrice Ask (M) säger nej till Norge att hyra in sig på fängelseplatser.

Annons

– Endera måste det handla om att Sverige skulle ta hand om norsk myndighetsutövning, alternativt att norska myndighetspersoner skulle utöva sådan verksamhet i Sverige. Så det här är inte helt enkelt, säger Beatrice Ask till svd.se.

Beskedet har hon lämnat till sin norska kollega Anders Anundsen, justitieminister för Fremskrittspartiet (Frp).

Bakgrunden är att Norge har överfulla fängelser och dömda står i kö för att börja avtjäna straffen. I december i fjol vädjade Anders Anundsen om svensk hjälp. Framför allt letar han platser med hög säkerhetsnivå.

Bert Karlsson tog fasta på inviten och driver gärna fängelse för Norges räkning i gamla riksanstalten i Härnösand och i Viskananstalten i Sundsvall.

Han förstår inte Beatrice Asks invändningar.

– Norge kan ju driva fängelse själva i Sverige och det finns ju många tomma fängelser i Sverige. Vad är problemet?

– Jag har haft kontakt med Norge och de ska prata med svenska regeringen och återkomma till mig, Jag vill höra själv vad de säger innan jag uttalar mig mer, säger Bert Karlsson till allehanda.se.

Helt stängs inte dörren av Beatrice Ask. På längre sikt kan det uppstå en situation ”där man skulle kunna hjälpa varandra”, uppger hon enligt svd.se.

Bert Karlsson har liknande planer även i Mariestad, ett gammalt 1800-talsfängelse precis som i Härnösand som också står tomt i dag.

Fängelsefastigheterna ägs av ett kinesiskt företag.

Bert Karlsson ansöker samtidigt hos Migrationsverket om att få öppna arton nya asylboenden. Fängelserna finns med i den bilden.

Mer läsning

Annons