Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige redo för finnfinal

Annons

I dag spelar Sverige VM-final i innebandy mot Finland - utan att ha prövats en enda gång.

Det är inte optimalt, men vi ser ändå rätt signaler i spelet. Och vi har en jävla hunger, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

I VM-semifinalen krossades Tyskland med 13-0. På vägen fram till final har Sverige gjort 85 mål, släppt in sju och aldrig fått rejält motstånd.

Finland har varvat upp successivt och tvingades ta i redan i kvartsfinalen mot Tjeckien (4-1). Och i lördagens semifinal mot Schweiz vände finländarna ett 1-3-underläge och vann med 4-3 efter förlängning i välfyllda Hallenstadion.

Sverige spräckte nollan mot Tyskland redan efter elva sekunder. Sedan blev det som det blev.

Vi hade verkligen velat ha en större uppgift i semifinalen, så att vårt försvar hade prövats mer och vårt anfallsspel fått det lite stökigare. Men den här gruppen känns fantastiskt mottaglig för taktiska direktiv, så jag tror att vi kommer att kunna spela på det sätt vi vill även i finalen, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

Sverige vann de sex första VM-turneringarna i innebandy, men Finland har tagit de två senaste gulden.

Vi måste ha uthållighet och förståelse för att de är skickliga i sitt spel med boll. Finland är bra på lagspelet och har några riktigt giftiga spelare som kan öppna upp vårt försvar. Jag tänker på Mika Kohonen, Väänänen, Järvi, Kivilehto, det är många. Det är viktigt att vi är väldigt tunga mot dem.

Vaara vill också se mer fart, högre intensitet och ett mer fysiskt spel än vad Sverige har visat i de senaste två VM-finalerna mot Finland.

Vi har spelarna för det. Vi har speeden. Vi har ungdomligheten och motivationen. Och det bästa i det hela är att vi har hungern. Vi har en jävla hunger.

Vaara har föryngrat landslaget kraftigt. Bara halva truppen är kvar sedan senaste VM.

Men en av dagens svenska spelare vet hur det är att vinna VM-finaler. Henrik Quist, 31, jagar sitt fjärde VM-guld.

Att vinna en VM-final är något fantastiskt, säger Pixbobacken. Det är helt underbart, en jäkla god känsla. Den här gången känns det mer speciellt att spela final än förra gången jag vann VM-guld. Nu kämpar vi ju för att ta tillbaka något.

Mer läsning

Annons