Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige överlägset i JVM-premiären

Sverige går för guld i junior-VM i ishockey. Det visade man direkt i premiären mot Tjeckien.

Småkronorna var fullständigt överlägsna sina motståndare och vann med hela 10-1.

Jag är lite chockad själv faktiskt. Ändå är vi inte så bra som vi ska vara, säger förbundskaptenen Pär Mårts till SVT.

Sverige gav verkligen inte Tjeckien en chans i premiären av junior-VM i Kanada. Pär Mårts mannar var bättre på precis allt och avgjorde matchen redan i den första perioden. Det första målet dröjde nästan åtta minuter, men efter att André Petersson visat prov på snabbskrinnande av högsta kaliber och rundat tjeckiske målvakten för att lägga in 1-0, rullade resten på utan problem.

Jag trodde inte att det skulle rinna i väg så mycket. Vi gör en kanonmatch fast vi kan bättre, säger förbundskapten Pär Mårts.

När Anton Lander vispade in 4-0 efter 19.05 fick tjeckernas målvakt Jakub Sedlacek nog och in kom Pavel Francouz. Inte gick det bättre för det. När Carl Klingberg slängde in 6-1 - en variant där Klingberg nöp till direkt efter att Martin Lundberg vunnit tekningen i offensiv zon - efter 5.22 av den andra perioden dog matchen fullständigt.

Vi börjar turneringen bra, det känns skönt. Det ser bra ut inför fortsättningen, säger trepoängsmannen André Petersson, som har varit sjuk tidigare i veckan och därför, som en ren kraftsparande försiktighetsåtgärd, utgick i den tredje perioden.

Sverige behövde inte göra några fler mål, Tjeckien kunde inte göra fler mål, och det behövdes en periodpaus för att fylla småkronorna med ny energi. När svenskarna så samlat kraft i omklädningsrummet gick de in i den sista perioden och gasade på ytterligare, och lättade inte på pedalen förrän jumbotronen visade tvåsiffrigt - 10-1.

Nu gäller det att hålla fokus. Vi får se till att skruva ihop hjälmarna på dem så att inte huvudena sväller för mycket, säger Pär Mårts.

Timrås Magnus Pääjärvi Svensson var poängbäst i Sverige med ett mål och fyra assist.

Nästa match för Sverige är redan på söndagen när Österrike står för motståndet.