Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige laddar för kockarnas kamp

Annons

I maj är det dags för prestigefyllda Bocuse d'Or Europe - kock-EM. För första gången hålls tävlingen i Sverige.

Vi har tagit en position i den gastronomiska världen, säger stjärnkocken Mathias Dahlgren. Svensk mat står sig väldigt bra internationellt och det är en utveckling som skett de senaste 20 åren. Vi har många duktiga kockar som har gjort bra i från sig i matlagningstävlingar, vi har fler bra restauranger än tidigare och allmänintresset för vad vi äter ökar hela tiden, säger Dahlgren, hederspresident för Bocuse d'Or Europe och den ende svensk som vunnit kock-VM.

Mästerskapet, som också är en kvaltävling till kock-VM i Lyon, blir det första i tävlingens historia där det enbart används råvaror från värdlandet, något som skulle kunna vara en fördel för Sveriges tävlande Tommy Myllymäki.

Myllymäki kom tvåa i kock-VM 2011. Men nu är siktet inställt på guld.

Sedan ser jag ödmjukt på motståndet som ju är stenhårt. Jag kan likaväl komma på tiondeplats.

TT: Vilka är de tuffaste konkurrenterna?

Konkurrensen har hårdnat de senaste åren. Av tradition kan man se att de nordiska länderna ofta placerar sig i topp tio och sedan brukar givetvis Frankrike alltid vara med. Men sedan kommer det mycket nya länder, inte minst från Östeuropa.

Mer läsning

Annons