Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige kollapsade mot Finland

Annons

Sverige räcker inte till i basket-EM.

Laget föll ihop som ett korthus och krossades av Finland.

Vi kan inte bara säga att vi kan bättre, vi måste visa det också, säger Joakim Kjellbom.

Det har gått 20 år sedan ett svenskt herrlandslag senast vann en match i ett EM-slutspel.

Väntan ser ut att fortsätta ett bra tag till.

För efter den klara premiärförlusten mot Grekland åkte Sverige på en ny stjärnsmäll i torsdagens match mot Finland. Grannlandet i öst vann med 81-60 efter att det svenska spelet totalhavererat efter den första perioden.

Det känns inte alls bra. Det är inte kul att få torsk på det här viset, och speciellt inte mot Finland som är ett lag som vi kapacitetsmässigt ska kunna tävla emot, säger centern Joakim "Jocke" Kjellbom.

Intensiv start

Under den första tiominutaren bjöd matchen i Koper på härlig intensiv basket, och efter bra skytte från båda lagen stod det så långt 27-27.

Sedan gjorde Sverige futtiga fyra poäng i andra perioden.

Finland gjorde samtidigt 21.

Att Sverige skulle få det tufft mot lagen i grupp D var känt sedan tidigare - men nu såg det också ut som att den rätta glöden saknades.

Vi kollapsar helt. Det är lätt att vi kanske hänger lite grann med huvudena när det drar i väg, men det är sånt som inte får hända och då kommer raset ytterligare, säger Kjellbom. Det är mycket som inte funkar. Både försvar och anfall funkar dåligt. I anfall har vi dålig bollrörelse och i försvar så hjälper vi inte varandra på rätt ställe.

På nytt handlade mycket i det svenska spelet om de två NBA-proffsen. Jeffery Taylor stod för 19 poäng och glimtar av basketmagi, men han var stundtals också för bollkär i anfallsspelet som blev för lättläst.

Jonas Jerebko inledde precis som hela Sverige inspirerat, sköt tio poäng redan i första perioden, men tröttnade ju längre matchen led och hamnade i foulnöd.

Vi har verkligen chans att vinna matcher i EM, men då kan vi inte bara spela i tio-femton minuter, säger Jerebko.

Måste höja sig

Men många spelare måste snabbt höja sig till EM-nivå om Sverige ska kunna ge motståndarna en fajt framöver. Mot Finland var till exempel startande pointguarden Thomas Massamba ett närmast obefintligt hot i offensiven, och Kjellbom och hade det på nytt kämpigt under korgarna.

Det känns väldigt jobbigt just nu. Jag tror att alla är väldigt besvikna över att spela så här i de två första matcherna, säger Kjellbom.

Närmast väntar match mot Ryssland på lördag.

Mer läsning

Annons