Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige inför gränskontroller

Regeringen inför tillfälliga gränskontroller på grund av den svåra flyktingsituationen.

Vi måste ha ordning och reda vid våra gränser, säger statsminister Stefan Löfven.

M-ledaren tror inte att det räcker med gränskontroller.

Det är Migrationsverket som har begärt inre gränskontroll, enligt inrikesminister Anders Ygeman.

Kontrollerna - som ska börja gälla från klockan 12 på torsdagen och i tio dagar - kommer att omfatta både Öresundsbron och färjetrafiken från Danmark och Tyskland.

Migrationsverket är under extremt stort tryck, sade Anders Ygeman vid en pressträff.

Han säger också att regeringen ska trycka på rederier som kör färjor till Sverige att införa id-kontroller vid upprättandet av passagerarlistor. Detta ska göras så snart det är "praktiskt möjligt", men barn som reser med vårdnadshavare som kan identifiera sig undantas.

Regler är uppfyllda

Enligt Ygeman är polisens bedömning att Schengenunionens regler, vad gäller hot mot inre ordning och säkerhet, är uppfyllda och gör att gränskontrollerna kan införas.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar beslutet på plats från onsdagskvällens toppmöte på Malta:

Vi måste ha ordning och reda vid våra gränser. Det måste vara ordning i flyktingmottagandet.

Att statsministern bara fyra timmar tidigare endast sade sig "inte utesluta" gränskontroller förklarar han bland annat med att frågan varit under beredning.

Anders Ygeman säger att det är en samlad regering som står bakom beslutet av gränskontroller.

"Att det nu kommer genomföras inre gränskontroll innebär inte att rätten till att få sin asyl prövad förändras för de som kommer hit", säger Magda Rasmusson, tillförordnad migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, i en skriftlig kommentar.

Partier informerade

Ygeman uppger också att samtliga riksdagspartier som stod bakom migrationsuppgörelsen har informerats om regeringens beslut.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tror inte att det räcker med gränskontroller. Hon vill bland annat ha bättre och effektivare åtgärder för återvändande av dem som inte har rätt att visats i Sverige. Samtidigt säger Kinberg Batra att hon är villig att sätta sig i nya samtal med regeringen.

Vi måste få bättre ordning i en ohållbar situation, sade hon i SVT:s Aktuellt.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger att partiet accepterar gränskontroller, men med förbehållet att människors möjlighet att söka asyl inte begränsas.

Folkpartiet kommer att stödja regeringens beslut om tillfälliga inre gränskontroller, uppger Roger Haddad, folkpartistisk riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson i justitieutskottet i frågor kring rikets säkerhet, polisen och gränskontroller.

Inte förvånad

Statsvetarprofessor Tommy Möller är inte förvånad över beslutet och hänvisar till den senaste tidens dramatiska utveckling.

Han pekar också på att den migrationspolitiska uppgörelsen mellan sex riksdagspartier för ett par veckor sedan "redan lite har blivit frånsprungen av verkligheten".

Och den kommer att följas upp av den här typen av radikala åtgärder, säger Möller till TT.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar förslaget, men anser att det inte kommer att "minska rådande asyltryck".

"Stefan Löfvens förmåga och förtroende i sin roll som statsminister, leda Sverige i rådande krissituation, får anses förbrukat", säger Åkesson i ett skriftligt uttalande.