Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige hotar EU med snuskrig

Annons

Sverige hotar EU med "fullskaligt krig" kring snuset, sedan handelsminister Ewa Björling mött EU:s nye hälsokommissionär Tonio Borg i Bryssel i dag.

Vi har fört en lågintensiv konflikt om det här i flera år. Men beroende på vad som står i direktivet . . . då är det fullskaligt krig som gäller, säger handelsminister Ewa Björling på en svensk pressträff efter mötet.

Mötet skulle ha varat i 15 minuter men pågick i en hel timme. Björling tog upp marknadsaspekten - att Sverige anser att snuset inte behandlas rättvist på EU:s inre marknad - men också hälsoaspekten.

Enligt handelsministern förnekade Borg uppgifter som läckt ut om att det kommande direktivet innehåller krav på höjd tobakshalt i det svenska snuset.

EU-kommissionen väntas presentera sitt nya tobaksdirektiv nästa vecka. Förslaget väntas innehålla såväl fortsatt exportförbud som nya regler för bland annat smaksättning och tobakshalt.

Vad gäller smaksättningen tryckte Björling hårt på att Sverige anser att den inte är något som EU kan besluta om, med hänvisning till det undantag som beviljades när Sverige gick med i EU.

Till skillnad mot Maria Larsson så drar sig inte Björling för att föra fram snuset som mindre hälsofarligt än cigaretter.

Jag argumenterar allt nu. . . Jag påpekade väldigt tydligt för honom att ni måste basera era ställningstaganden på vetenskapliga fakta. För det anser inte jag att man har gjort hittills när man säger att allt snus orsakar cancer, säger Björling.

I samband med mötet lämnade hon även över ett brev från diverse forskare, samt Sveriges förslag till hur skrivningarna i tobaksdirektivet borde se ut.

Exakt hur ett svenskt "krig" mot EU skulle se ut ville hon inte gå in på.

Jag kan ju inte avslöja min krigsplan i förväg. Det handlar om att parlamentariker givetvis ska jobba för det svenska snuset, det handlar om att påverka andra i rådet och helt enkelt jobba på alla olika nivåer med de medel som står till buds.

Björling utesluter inte att fler svenska möten kommer att hållas med Tonio Borg inför kommissionens framläggande av tobaksdirektivet. Exempelvis kommer statsminister Fredrik Reinfeldt till Bryssel på torsdag för ännu ett EU-toppmöte.

Vi får väl se. Jag säger ingenting, så har jag ingenting sagt. Men han har ju varit engagerad i frågan förut, så. . . säger Ewa Björling.

Mer läsning

Annons