Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige guldkandidat i stafetten

Annons

Efter en ny medaljsuccé är Sverige en allt större guldkandidat i OS-stafetten.

Mycket talar för att mästerskapsdebutanten Lars Nelson får ta hand om förstasträckan.

Sveriges stod för en ny stark laginsats med fyra åkare bland de 15 bästa, samtidigt som formen sviktar hos huvudkonkurrenterna Norge och Ryssland. Och plötsligt seglar svenskarna fram som de kanske största favoriterna i söndagens stafett i Sotji.

Där får Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner - med i guldlaget för fyra år sedan - betecknas som givna, medan Lars Nelson är favorit till att ta den sista platsen.

Får jag välja så kör jag första, det är en sträcka som har gått bra för mig tidigare, säger Nelson. Om jag skulle få köra första så tror jag att Richardsson får köra andra, och jag tror att det passar honom bra att mala ner de andra på en andrasträcka.

"Är en dröm"

Nelson slutade 10:a i skiathlon och 15:e i fredagens 15 kilometer. Calle Halfvarsson har samtidigt visat sviktande form, vilket öppnar upp en plats för den ödmjuke 28-åringen som tidigare inte ens har kört en världscupstafett.

Det vore otroligt inspirerande. Efter skiathlon har jag börjat tänka på det mer på allvar, att det finns stora möjligheter att få köra. Det är en dröm att få göra det, så jag hoppas verkligen, säger Nelson.

Färske bronsmedaljören Richardsson - tidigare den trolige startmannen - håller med om Nelsons resonemang kring laget.

När jag är i väldigt bra form kanske en andrasträcka passar mig bättre, säger Richardsson. Jag tror att jag mer klarar att hålla hög fart under lång tid, men på förstasträckan är det oftast väldigt lugnt i början och svårt att hänga av.

Får Northug åka?

Klassiske silvermedaljören Olsson får i så fall köra tredjesträckan i fristil, medan Hellner tar hand om slutsträckan.

Ställs han mot Norges Petter Northug där?

Jag vet inte hur han är i form riktigt och hur de funderar. Han är ju en stark avslutare, så man får väl anta att han är med, säger Hellner.

Mer läsning

Annons