Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige förlorade EM-premiären

Annons

Sverige tappade en sexmålsledning och förlorade EM-premiären.

Förlust mot Slovenien med 25-27.

Sverige har inte förlorat en EM-premiär sedan 1996, då blev det förlust mot Spanien med 23-24. Mot Slovenien på tisdagskvällen bröts den trenden.

De svenska förbundskaptenerna startade med två mästerskapsdebutanter, högersexan Niclas Ekberg och vänsternian Fredrik Larsson, tillsammans med stjärnorna Kim Andersson, Jonas Källman och Dalibor Doder.

Stor ledning

Svenskarna drog ifrån direkt och ledde med 5-0 efter tio minuter, det räckte till ledning i pausvilan med 13-7 efter fyra mål vardera av Ekberg och Källman samt fantastiskt målvaktsspel av Dan Beutler.

I andra spelade Doder, Lukas Karlsson och Oscar Carlén på nio meter och Karlsson inledde med att sätta tre riktiga kanonskott. Men efter sju minuter, när Sverige ledde med 18-12, rasade spelet efter utvisningar och slarv i anfallet. Fem minuter senare var ledningen bara med ett mål och resten av matchen var riktigt nervig där slovenska Vid Kavticnic och bröderna Luka och Miha Zvizej storspelade. Med fem minuter kvar kvitterade Slovenien, 23-23, och i slutminuten tog de över ledningen.

Polen väntar

Redan på tisdag väntar Polen, som vann mot Tyskland i premiären med 27-25 (12-8). Där finns bland annat vänsternian Karol Bielecki, som Ola Lindgren har i Rhein-Neckar Löwen och som anses vara en av världens bästa skyttar, som gjorde sex mål mot Tyskland. Men också brödraparet Marcin och Krysztof Lijewski från tyska HSV Hamburg.

Sverige har det bästa försvaret i världen, de spelar bra tillsammans. Vi försöker spela som dem i försvaret men vi gör det inte lika bra. Vi har i stället en bättre offensiv än Sverige. De har inte så bra spelare på vänsternio som på de andra positionerna, säger Marcin Lijewski.

Att Polen är ett farligt lag visade de dock så sent som för ett år sedan när de vann VM-brons i Kroatien.

Polen är någon blandning av Tyskland och Slovenien, de har några av de farligaste skyttarna i den gruppen. Det är framförallt det vi måste se upp med, skyttet på nio meter, säger Olsson till TT.