Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige besegrade Norge i backhoppning: "Alltid lika skönt att slå dem"

Backhoppare från IF Friska Viljor och Sollefteå GIF representerade Sverige vid Nordiska juniorlandskampen i Otepää, Estland.
Tjejerna från FV visade klass och vann lagtävlingen under lördagen.
– Vi slog Norge. Det var det vi ville, säger Julia Lundberg som tillsammans med Frida Westman ingick i Sveriges lag.

Ryssland vann överlägset, men de ingick inte i landskampen. 16-åriga Julia Lundberg berättar att ryska tjejerna hoppat länge i stora backar.

– Vi har mest hoppat i 50-metersbackar.

Frida Westman, 15, var fyra i fredagens individuella tävling i K90 backen, tvåa om man räknar bort ryskorna som slutade etta och tvåa.

– Jag gjorde ett bra hopp i går (läs fredag). Det första som var 71 meter långt. Andra blev lite kortare (63), berättar Frida Westman.

Hon hade drygt åtta poäng upp till tredjeplatsen som togs av en finska. Segraren Mariia Jakovleva från Ryssland hoppade 91 och 89,5 meter.

Julia Lundberg hamnade på niondeplats efter hopp på 56 och 60,5 meter. Friska Viljors Astrid Moberg, 14, slutade elva. Hennes hopp mätte 57 och 56,5 meter.

Under lördagens lagtävling var Frida Westman nöjd med ett hopp som mätte 71 meter. Hon landade på 69,5 i andra hoppet. Julia Lundberg nådde 60,5 och 61 meter.

– Det gick bättre i dag. Jag var lite nervös i fredags, berättar Frida Lundberg.

Sverige var en och en halv poäng före Norge i lagtävlingen.

Hur känns det att besegra Norge?

– Det är alltid lika skönt att slå dem, säger Frida Lundberg.

Tjejerna gillade backen.

– Högt torn och den var rolig att hoppa i. Man var taggad och lugn när man satt på bommen, säger Frida Westman.

Två hoppare från Sollefteå GIF tävlade för Sverige bland killarna. 15-årige Sebastian Devall kom på 15:e plats efter hopp på 77 och 84 meter. Marcus Flemström flög 78 och 69,5 meter vilket gav honom 18:e plats.

Sverige slutade åtta i lagtävlingen av 13 lag.

SM avgörs i Sollefteå 5-6 mars.

– Det ska bli kul att tävla i SM. Helgen efter ska vi till Tjeckien för att hoppa en viktig FIS-tävling, berättar Frida Lundberg.