Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige bäst för mammor

Sverige är världens bästa land att leva i för mammor, enligt Rädda Barnens lista.

Därefter följer Norge och Island. Det har Rädda Barnen kommit fram till efter att ha jämfört levnadsvillkoren för mammor och deras telningar i 146 länder.

Sämst ställt har mammorna det i Niger, Tchad och Jemen. Fler än ett av sex barn dör där före fem års ålder och mer än var tredje barn barn är undernärt. Samtidigt saknar nästan hälften av befolkningen i dessa länder tillgång till rent vatten.

Det motsatta gäller för länderna i toppen. Mammornas och deras barns hälsa är generellt sett god i de tio länder som hamnar högst upp på Rädda Barnens lista, liksom kvinnornas utbildning och ekonomi.

-Vi ska vara stolta över att Sverige kommer väl ut i internationella jämförelser vad gäller barns rättigheter och mammors situation. Men många barn i Sverige - inte minst barn till ensamstående mödrar - växer upp i ekonomisk knapphet och barn bevittnar dagligen våld i hemmet eller utsätts själva för våld eller övergrepp-, skriver Rädda Barnen i en kommentar.

/Allehanda.se